Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Geniet er nog maar even van: na deze ‘warmste Koningsdag ooit’ gaat de lente in ‘lockdown’

Geniet er nog maar even van: na deze ‘warmste Koningsdag ooit’ gaat de lente in ‘lockdown’

Geniet er nog maar even van: na deze ‘warmste Koningsdag ooit’ gaat de lente in ‘lockdown’

Nog niet eerder is het zo warm geweest op Koningsdag, In De Bilt steeg het kwik maandag rond 12.00 uur naar 18 graden en daarmee is het de warmste Koningsdag sinds de eerste editie in 2014, meldt Weeronline. Des te stommer is het dat we met z’n allen thuis feest moeten vieren. En dan nu de volgende domper: deze maandag is meteen de laatste mooie dag van de week, er worden héél veel buien verwacht.

2020 is warmste Koningsdag ooit

De temperatuur loopt vandaag op veel plaatsen op tot wel 20 graden. Het vorige koningsdagrecord stond op 17,6 graden en werd gemeten tijdens die eerste editie, op 27 april 2014. Overigens is het tijdens Koninginnedagen, die op 30 april werden gevierd, wel warmer geweest. De warmste editie was in 1993 met 26,9 graden. Maar terug naar vandaag: probeer er maar zoveel mogelijk van te genieten, elk zonnestraaltje wat je pakken kunt meepikken vanuit je tuin of vanaf je balkon. Want daarna wordt ‘binnenzitten’ ook echt binnenzitten. Weeronline verwacht vanaf dinsdag behoorlijk wisselvallig weer.

Natte bende

Je borst vast natmaken is niet nodig, dat lukt vanzelf wel als je wél een stap buiten de deur doet: de rest van de week wordt er dagelijks regen verwacht. De komende dagen gaat er maar liefst 20 tot 50 millimeter regen vallen. Dat zou in één week meer zijn dan in de afgelopen zes weken bij elkaar viel. Vanaf 14 maart tot en met 27 april viel gemiddeld slechts 6 millimeter neerslag over heel ons land. De meeste regen volgende week is waarschijnlijk voor het zuiden en oosten. Die regio’s hebben het meeste last van de droogte, dus een natte periode is goed nieuws, voor de natuur én voor boeren vooral.

Onweer

Het kan tijdens al die buien ook lekker gaan knallen daarboven: een flinke onweersbui hier en daar is niet uitgesloten. Ook moeten we rekening houden met een kleine temperatuurdaling. Deze zakt vanaf dinsdag omlaag naar gemiddeld 15 graden.

Zalig lenteweer

Maar, niet getreurd. Mei belooft verbetering. Net als in april komt de wind vaak uit het oosten, waardoor de thermometer regelmatig de 20 graden en enkele malen zelfs de 25 graden kan aantikken. Een hittegolf of temperaturen tot 30 graden lijken er mei gelukkig nog niet in te zitten, mogelijk houden we die tegoed voor de maanden daarna, als we hopelijk weer een dagje strand kunnen doen of kunnen afkoelen in een zwembad.

Lees ook
Happy new leesvoer! Flair’s Lenteboek maakt van binnenblijven een feest

Niet alleen maar warmte

We moeten echter niet verwachten dat het de hele maand full on warm en aangenaam is. Zeker in de noordelijke provincies kan de wind van zee komen en dan is het gelijk kil met 10-15 graden. Ook wordt er een aantal dagen verwacht waarop de wind uit het westen of noorden komt, waardoor het in het hele land een stuk frisser en bewolkter zal zijn. Maar, mei zal sowieso meer mooie dan sombere dagen tellen. Even deze week uitzitten dus, en dan weer volop de tuin in!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline | Beeld: iStock