Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De wc ontstoppen is appeltje-eitje

De wc ontstoppen is appeltje-eitje

De wc ontstoppen is appeltje-eitje

Je trekt door en… oh help, het water komt langzaam naar boven! Tijd om acuut het toilet te ontstoppen. Nee, niet je vriend erbij roepen, dat kun je prima zelf. Net als bij de gootsteen.

Wc ontstoppen

Een verstopt toilet krijg je vaak niet meer schoon met een chemisch ontstoppingsmiddel, zoals bij de gootsteen bijvoorbeeld. Daarom gebeurt het ontstoppen van een wc vaak met behulp van een gewone tuinslang (lees snel verder). Lukt dat niet? Dan biedt een ontstoppingsveer uitkomst.

Eén keer doorspoelen

Spoel het toilet maar één keer door. Als het verstopt zit en het water de eerste keer al niet doorspoelt, hoef je het niet nog een keer te proberen. Dit zorgt alleen maar voor meer water in het toilet. Als je wc verstopt zit, zal de eerste keer doorspoelen het toilet niet doen overstromen, maar de tweede keer misschien wel. En dat wil je voorkomen!

Handschoenen

Trek een paar rubberen handschoenen aan. Wc’s zijn niet de meest hygiënische plekken, en die schoonmaakhandschoenen beschermen je tegen bacteriën.

Vloer

Voorkom eventuele schade op de vloer door kranten of keukenpapier op de grond te leggen. Daar komt bij dat je hoe dan ook wat gaat spatten of morsen bij het ontstoppen. De kranten zullen het schoonmaken achteraf makkelijker maken.

Watertoevoer

Zorg ervoor dat de watertoevoer van het toilet dicht is. Deze kraan zit vaak naast, achter of onder de wc. Sluit niet de hoofdkraan af, want dan heeft niemand meer water. Als de watertoevoer naar het toilet is afgesloten, zal de badkamer of wc-ruimte in ieder geval niet overstromen.

Ventilatie

Doe de afzuigkap aan of open een raam om vieze geurtjes linea recta weg te sluizen.

Afwasmiddel

Doe een beetje afwasmiddel in het toilet. Een paar kneepjes uit de fles is al voldoende.

Gieten

Giet (minstens) een halve emmer met heet kraanwater vanaf ongeveer een meter hoogte in de pot. De reden om vanaf deze hoogte te gieten is dat het gewicht van het water ervoor kan zorgen dat de verstopping verdwijnt. Het water hoeft niet kokend te zijn of heel heet, dat kan voor barsten in het porselein zorgen (en je kunt je branden).

Wc ontstoppen met een plopper

Laat het water en afwasmiddel even een paar minuten rusten in het toilet. Dit kan er al voor zorgen dat de verstopping zacht genoeg wordt om los te komen en op te lossen. Als het water nog niet zakt, is het tijd voor de plopper.

Tuinslang

Is het toilet nog steeds verstopt? Pas dan de tuinslangmethode toe. Sluit de tuinslang aan op de kraan en duw het andere uiteinde zo ver mogelijk de afvoer in. Dit om eventueel achtergebleven laatste resten vuil weg te spuiten.

Tips voor de wc ontstoppen

  • TIP! Is verstopping van het toilet een probleem dat steeds terugkomt? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de riolering. Check of een afvoer van de juiste diameter is gebruikt (110 of 125 mm).
  • TIP! Heb je een zwevend toilet waarbij de spoelbak in de muur is verwerkt? Verwijder dan eerst het bedieningspaneel zodat je makkelijk bij de stopkraan kunt.