Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zwembad in de tuin? Zo vaak moet je het water verversen

Zwembad in de tuin? Zo vaak moet je het water verversen

Zwembad in de tuin? Zo vaak moet je het water verversen

We boffen deze zomer! Het is al wekenlang heerlijk zonnig weer. Een frisse duik in je eigen zwembadje in de tuin is dan wel zo lekker. Maar hoe fris is die duik nou eigenlijk? Want weet jij wel hoe vaak je het water in je verkoelende badje moet verversen?

Water verversen zwembad

Voordat je nu gelijk naar buiten rent om aan de slag te gaan met de grote schoonmaak, moeten we eerst vertellen dat er drie soorten baden zijn. Bouwkundige zwembaden, opzetzwembaden en opblaaszwembaden.

Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is een bad die het hele jaar door blijft staan. Dit is een netjes ingebouwd zwembad dat kan worden afgesloten. Logisch dus dat je niet elke week het water gaat verversen. En dat hoeft ook niet. Sterker nog, je hoeft het water nooit helemaal te verversen. Een bouwkundig zwembad maak je één keer goed schoon na de heerlijke zomer. Bij het winterklaar maken pomp je water uit het bad totdat het waterniveau onder de skimmers en hoogste inspuiter staat. In de lente, tijdens het zomerklaar maken, vul je dat gedeelte weer aan.

Opzetzwembad

Een opzetzwembad zit een beetje tussen een bouwkundig zwembad en een opblaasbad in. Het bad staat niet het hele jaar als bij een bouwkundig zwembad, maar haal je ook niet weg na een paar keer zwemmen. Maar ook bij een opzetzwembad ververs je het water één keer per jaar. Het verschil is dat het bij dit bad wel volledig moet worden leeggepompt. Dit doe je in het voorjaar als je het bad weer opnieuw gaat opzetten en gebruiken.

Opblaaszwembad

Bij een opblaaszwembad zijn er eigenlijk geen regels. Het feit is dat je zo’n relatief klein bad niet heel lang laat staan. Meestal zet je ‘m op in een warme tropische week en daarna verdwijnt het bad weer in een schuur of garage. Ondanks dat de opblaasbadjes niet zo groot zijn als de baden die je het hele jaar kan laten staan, gaat er aardig wat water in. Om al dat water er elke avond uit te gooien en weer te moeten vullen in de ochtend, is best zonde. Om wat water te besparen kan je voor het opblaasbad een klein voetenbadje zetten. Zo kunnen de kids voor het instappen hun voeten afdoen van zand en modder, waardoor er niet veel vuil in het bad terecht komt. Dek het badje na gebruik ’s avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.

Goede en slechte omstandigheden

Nu weet je hoe vaak je je bad moet verversen, maar toch moet je deze regels niet klakkeloos volgen. Het is nou eenmaal zo dat het minimale verversen alleen kan als je het zwembad gedurende het jaar goed verzorgd. Bij slecht onderhoud zul je het water toch echt vaker – én volledig – moeten verversen om het schoon en veilig te houden.

Extreme hitte

Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij je het water toch wat vaker moet gaan verversen. Het bad heb je opstaan zodat je verkoeling kan zoeken tijdens de extreem hete zomers, maar juist die zomer zorgt ervoor dat jij vaker aan de slag moet. Het water verdampt tijdens de hoge temperaturen ook veel sneller. Hierdoor kan het zoutgehalte in het zwembadwater te hoog worden. Dit kan je voorkomen met een goede afdekking, maar ben je dit vergeten dan moet je ongeveer vijf procent van het water per week (!) verversen.

Lees ook
Klaar voor de zomer met een zwembad in de tuin? Waarom dat het slechtste is wat je kunt doen

Donder en bliksem

Het gevolg van extreme hitte zijn vaak pittige onweersbuien. Onweer kan de waterbalans ernstig verstoren, wat groen zwembadwater tot gevolg kan hebben. Dat wil je natuurlijk niet. Stuur het water tijdig bij na het gedonder en gebliksem, anders moet je aan de slag.

Poolparty’s

Heb jij een enorm zwembad in je tuin, dan is een poolparty geven erg verleidelijk. Behalve als iedereen zich van tevoren heeft gedoucht én er geen drankjes in het spel zijn, zijn de bacteriën die meekomen op kleding, huid en alcoholische drankjes niet goed voor je water. Dan zit er toch echt niets anders op dan de hele inhoud te verversen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Toppy.nl | Beeld: iStock