Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Toe aan een nieuwe tuinset? Waarom je beter niet te lang kunt wachten met je aankoop

Toe aan een nieuwe tuinset? Waarom je beter niet te lang kunt wachten met je aankoop

Toe aan een nieuwe tuinset? Waarom je beter niet te lang kunt wachten met je aankoop

Oké, het sneeuwt (nog steeds!), maar het is toch echt lente en we gaan er vanuit dat het niet lang meer zal duren voor we onze winterjas ein-de-lijk weer naar zolder kunnen verbannen. We vinden het hoog tijd voor korte mouwen en genieten van de zon, het liefst in een gezellige, opgefriste en opgeleukte tuin. Wie van plan is z’n buitenruimte dit jaar te verrijken met nieuwe tuinmeubelen, moet echter opschieten. De kans bestaat namelijk dat die nieuwe loungeset of tuintafel die je op het oog had binnenkort enorm in prijs gaat stijgen…

Enorme prijsstijging verwacht

Door houtschaarste op de Europese markt gaan de houtprijzen namelijk 20 tot 30 procent omhoog, een prijsstijging die meubelverkopers hoogstwaarschijnlijk zullen doorrekenen aan hun klanten. Tuinbranche Nederland, de vereniging van alle Nederlandse tuinwinkels en leveranciers, laat aan NU.nl. weten dat die enorme verwachte stijging meerdere oorzaken heeft.

Meer vraag dan aanbod

Zo speelt ook hier de coronacrisis grote rol, want door de vele lockdowns wereldwijd hebben veel Aziatische en Australische houtbedrijven hun productie moeten afbouwen. Het gevolg daarvan is dat landen in die regio nu hun hout vooral uit Europa halen. Daarbovenop komt dat ook de Amerikanen zich op de Europese houtproductie hebben gestort sinds er in 2020 op hout uit Canada invoertarieven van 24 procent zijn gelegd. Je snapt: er gaat veel naar andere continenten, waardoor er minder overblijft voor Europa zelf.

Containertekort

Het grote tekort aan containers voor buitenlands hout naar ons land helpt ook niet mee. Door de coronacrisis is er al een grote achterstand, maar net toen de boel weer leek te kunnen herstellen, gooide het vastlopen van het gigantische containerschip Ever Given in het Suzkanaal flink roet in het eten. “Dat heeft de achterstand alleen maar vergroot”, aldus de Tuinbranche tegen NU.nl. Het schip blokkeerde eind maart bijna een week een enorm belangrijke vaarroute voor containerschepen, waardoor andere schepen ongekende vertraging hebben opgelopen. De schade wordt geschat op maar liefst 850 miljoen euro. De prijzen voor een container zouden hierdoor kunnen oplopen tot vijf keer de normale prijs, aldus de branche.

Lees ook
Flair’s 5 Favorites: items voor een fancy tuin/balkon nu we het nóg langer zonder terrassen moeten doen

Langdurig probleem

Houtvereniging VVNH verwacht eveneens grote prijsstijgingen en logistieke problemen. De prijzen van hardhout uit tropische gebieden zullen tot een kwart duurder uitvallen dan vorig jaar. Voor plaatmaterialen, zoals triplex en MDF, wisselen de prijsstijgingen veel sterker, van 6 procent meer tot zelfs 60 procent meer voor sommige producten. Dat komt eveneens door een wereldwijd toegenomen vraag. Naaldhout is gemiddeld 50 procent duurder dan vorig jaar. De VVNH verwacht dat dit langere tijd zo zal blijven, omdat de productie niet op korte termijn zal toenemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: Getty