Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Durf te vragen: wanneer is fruit eigenlijk echt rijp?

Durf te vragen: wanneer is fruit eigenlijk echt rijp?

Durf te vragen: wanneer is fruit eigenlijk echt rijp?

Wanneer weet je of een avocado op z’n lekkerst is? En kun je mango’s alleen eten als ze rood zijn? Flair geeft antwoord op de vraag: wanneer is fruit eigenlijk rijp? 

Avocado

Hoe test jij of een avocado die je thuis hebt liggen rijp is? Knijp je erin of snij je hem open? Niet doen! Er is een veel eenvoudigere manier: verwijder het steeltje. Is het plekje dat vrijkomt groen, dan is-ie ready to eat!

Wil je een avocado snel laten rijpen? Leg ‘m dan op de fruitschaal met een banaan of stop ‘m samen met witte bloem – ja echt – in een plastic zak. Je zult zien dat je avocado een dag later rijp is.

Mango

Ook bij mango’s is het vaak lastig in te schatten wanneer ze op hun best zijn om te eten. Ga vooral niet op de kleur af, want rijpe mango’s kunnen geel, oranje, rood of groen zijn, afhankelijk van de soort. Om de rijpheid te beoordelen knijp je er voorzichtig in. Wanneer de vrucht een beetje terug veert, is dit fruit rijp. Ook een sterke, zoete geur is een goed teken. Eet hem dan ook meteen op, want een mango kan snel overrijp zijn. Dan wordt-ie beurs en dat is zonde.

Niet alleen avocado’s, ook mango’s laat je sneller rijpen door ze in de buurt van een banaan te leggen. Bananen scheiden ethyleen uit en daardoor wordt de rijping bevorderd. Wat ook goed werkt, is om de mango in een papieren zak bewaren. Sluit de zak niet helemaal af, anders gaat de mango schimmelen.

Ananas

Wil je een ananas meenemen uit de supermarkt? Ruik eraan. Een zoete geur betekent dat de ananas rijp is. Een ander handig trucje: pluk het middelste blaadje uit de kroon. Laat die makkelijk los, dan is dit het exemplaar dat je wilt kopen. Nog een goede check: hoe zwaarder, hoe sappiger!

Lees ook
Fruitwater: de beste combi’s om je water mee te pimpen

Kiwi

Door zachtjes op een kiwi te drukken, ontdek je of hij rijp is. Geeft hij een beetje mee, dan is-ie op zijn lekkerst. Een gele kiwi is meestal al rijper wanneer je ‘m koopt, die kun je bijna altijd al meteen uitlepelen. Een groene kiwi heeft vaak even tijd nodig om te rijpen. Dit proces bevorder je door er ander fruit, zoals bananen, naast te leggen.

Perziken en nectarines

Perziken en nectarines koop je vaak als ze nog niet helemaal rijp zijn. Je kunt ze goed laten rijpen op kamertemperatuur. Hoe lang precies? Eigenlijk is proeven de enige echte garantie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages