Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waar komt onze fascinatie voor true crime vandaan?

Waar komt onze fascinatie voor true crime vandaan?

Waar komt onze fascinatie voor true crime vandaan?

Veelbekeken films en series en veelbeluisterde podcasts hebben te maken met true crime. Maar waarom zijn velen van ons daar eigenlijk zo gefascineerd door? Meestal komen de meest gruwelijke verhalen tot in detail voorbij. Niet echt een fijne besteding van je vrije tijd, als je het zo stelt.

Fascinatie

Linda.nl sprak met Janine Janssen. Zij is criminoloog en antropoloog bij Avans Hogeschool en de Open Universiteit. “Je kunt veilig een wereld betreden waar je zelf niet snel terechtkomt”, begint zij haar verhaal waarom velen zo geobsedeerd zijn met true crimeverhalen. Volgens haar zijn deze verhalen een soort waargebeurde en moderne sprookjes. “Het zijn betekenisvolle verhalen van goed en kwaad, zoals mensen die elkaar altijd al vertellen”, zegt ze daarover.

Maar waar zit dan die fascinatie in? Dat komt, volgens Janssen, door het extreme. “Het is geen uit de hand gelopen vechtpartij – het gaat om iemand die moedwillig meerdere keren gruwelijk over de schreef gaat. Dat is heel eng, maar het maakt ook nieuwsgierig. Want wie doet dat?” Daarnaast fascineert het mensen omdat het iets is wat ze zelf niet zo snel durven. “Vooral brave mensen die geen risico willen lopen om sociale verbindingen te verliezen, vinden het spannend om dat soort dingen dan toch via een scherm mee te maken”, aldus Janssen aan Linda.nl.

Lees ook:
Waarom je de true-crime documentaire ‘Why did you kill me?’ vandaag nog wil zien

Niet onschuldig

Het kan soms best gek voelen dat je enthousiast wordt van een true crimedocumentaire. Je bent niet de enige, want voor velen is het een echte guilty pleasure, bevestigt Janssen. Toch blijkt het niet helemaal onschuldig te zijn. Janssen adviseert op Linda.nl om true crime dan ook met mate te ‘consumeren’. “Het romantiseren van geweld en criminaliteit is natuurlijk niet goed, dus daar mag je je wel bewust van zijn. We moeten gevaarlijke figuren die in films en series vereeuwigd zijn niet als Robin Hoods gaan zien”, zegt ze.

Dat romantiseren gebeurt dan ook best wel vaak. De zoon van drugsbaron Pablo Escobar uitte laatst in een interview zijn kritiek op Narcos. Hij is van mening dat dit soort series de echte zaak romantiseert. Op Linda.nl Janssen wijst daarnaast op Scarface. Veel criminelen werden geïnspireerd door deze film en gingen zelf met dergelijke praktijken aan de haal.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda.nl | Beeld: GettyImages