Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vrouwen over hun hulp in de huishouding

Vrouwen over hun hulp in de huishouding

Vrouwen over hun hulp in de huishouding

Van surrogaat-oma tot terror-werkster: schoonmaaksters heb je in alle soorten en maten. Vrouwen over hun hulp in de huishouding.

Ze is knettergek, maar heeft een hart van goud’

Mascha: ‘Het is elke keer een feestje als mijn schoonmaakster (een knappe Bulgaarse van veertig) langskomt. En niet alleen omdat mijn huis er daarna uitziet als een paleisje, maar vooral ook omdat ze zo ontzettend grappig is. Ze is enorm rechtdoorzee. Toen ik op vakantie ging, zei ze doodleuk: ‘Ga je dan nu eindelijk baby’s maken met je vriend?’ Normaal gesproken is dat natuurlijk best een onbeleefde vraag, maar zij zei het op zo’n grappige manier, dat je me echt kon opvegen.

En ze geeft wel vaker commentaar: als ik iets wegdoe wat ik niet meer mooi vind, als ik een beetje snauw tegen mijn vriend, noem het op en ze zegt er wat van. Laatst kwam haar schoonmoeder, die ze totaal niet mag, een keer mee om te helpen en zat ze de hele tijd achter haar rug om met haar ogen te rollen. Daar voelde ik me dan wel weer een tikje ongemakkelijk bij. Vooral toen haar schoonmoeder bezig was op de bovenverdieping en ze opeens met een ondeugende grijns op haar gezicht zei: ‘Ik hoor haar niet meer. Zou ze dood zijn?’ Dat ging zelfs mij een beetje ver. Maar ach, saai is het in elk geval niet. We kunnen altijd met elkaar lachen, terwijl ze de Nederlandse taal niet heel goed beheerst. Humor is blijkbaar echt iets universeels.

Ze vertelt ook graag over haar man die thuis op de bank lekker zit te niksen, terwijl zij hard werkt. En dan wil hij ook nog seks als ze thuiskomt! Dat vertelt ze dan met allerlei wilde gebaren, echt hilarisch vind ik dat. We hebben het trouwens ook over serieuzere zaken: haar zoontje heeft op jonge leeftijd botkanker gekregen en nu is ook haar neefje in Bulgarije ziek. En toen mijn vader aan zijn hart geopereerd moest worden, vertelde ik dat ook meteen aan haar. Ze is knettergek, maar heeft een hart van goud. Met Kerst had ze bijvoorbeeld een prachtig kerststukje voor me gekocht, terwijl ze het echt niet breed heeft. Dat vind ik zo lief. Omdat ik altijd anekdotes over haar heb, werden een paar vrienden van mij zo nieuwsgierig naar haar dat ze daar nu ook schoonmaakt. Maar bij hen houdt ze zich altijd keurig in. Dat vinden ze echt jammer.’

 ‘Ze was gek op bleek en maakte daar ook de houten meubels mee schoon’

Anoniem: ‘Eerlijk gezegd was ik een beetje bang voor onze werkster. Ze had ongeveer de leeftijd van mijn moeder en was heel streng voor mijn vriend en mij. We kregen op onze kop als de prullenbakken op de werkkamers te vol waren, als de allesreiniger op was of als we de stofzuiger niet naar boven hadden gesjouwd (dat wilde zij namelijk absoluut niet doen).

We moesten een kleiner huishoudemmertje kopen, want onze emmer was te groot en te zwaar. Ook onze natuurzeem voldeed niet. Ze wilde sowieso alleen maar merkproducten hebben om mee schoon te maken, onze ecologisch verantwoorde middelen vond ze maar niets. Ze was nogal gek op bleek en maakte daar ook de houten meubels mee schoon. Daar werden ze niet mooier van, maar mijn vriend en ik durfden daar allebei niets van te zeggen.

We maakten voortdurend grapjes over onze angst voor haar: ‘Vertel jij haar dat we volgende maand op vakantie zijn?’ ‘Mooi niet, doe jij het maar.’ Zelfs onze kat schoot meteen naar zolder als hij haar met de fiets door de poort hoorde raspen. Toen onze relatie uit ging en ik ging verhuizen, zei mijn ex: ‘Wel een wat drastische manier om van de werkster af te komen, maar heel effectief.’ Hij heeft haar nog steeds, want hij durft haar natuurlijk niet op te zeggen. We zijn bevriend gebleven en altijd als we elkaar zien, hebben we het over de terror-werkster.’

‘Toen ik binnenkwam, danste ze in buikdansoutfit met de baby door de kamer’

Ilse: ‘Een paar jaar geleden had ik een jong Marokkaans meisje als werkster. Ze was heel aardig en deed haar werk supergoed, maar ze kon het niet laten om mijn huis opnieuw in te richten. Dan kwam ik thuis en stonden alle planten op een andere plek, verspreid door het huis. Dat vond zij namelijk mooier. Had zij ze in een groepje bij elkaar gezet, zette ik ze weer terug. Maar een week later stonden ze weer overal en nergens.

Bovendien had ze mijn eetkamertafel een kwartslag gedraaid. Een andere keer stond mijn fauteuil ineens aan de andere kant van de kamer. Ik sleepte me suf om alles weer op z’n plek te zetten. In de badkamer sorteerde ze alles op kleur. Dat vond ik best komisch, maar ook erg onhandig. Mijn bodylotion stond daardoor namelijk op het plankje bij de douche naast de ontharingscrème. Als ik haar probeerde te remmen, zei ze: ‘Maar ik doe het graag voor je.’ Ik durfde niet duidelijk te zeggen dat ik het gewoon niet wilde, want ze bedoelde het allemaal echt lief.

En dan was er nog die keer dat ik vrienden over had uit Zuid-Amerika. Ze hadden een baby en omdat we graag met z’n allen uit eten wilden, zochten we een oppas. Ik kon eigenlijk alleen onze werkster bedenken. ‘Geen probleem,’ zei ze, ‘ik pas ook vaak op mijn kleine broertje op.’ Die avond ging ik iets eerder naar huis en hoorde aan het begin van mijn straat al keiharde Arabische muziek. Toen ik binnenkwam, danste mijn werkster in een soort buikdansoutfit met een stomverbaasde baby door de kamer. Op mijn vraag wat ze aan het doen was, antwoordde ze: ‘Hij huilde, dus we zijn gaan dansen, dan slaapt hij zo heel lekker.’ Ik moet zeggen: de baby sliep inderdaad als een roos. Maar wat was ik blij dat die overbezorgde first time parents het niet hebben gezien!’

Deze week in Flair

Lees alle acht verhalen, van vrouwen over hun hulp in het huishouden, deze week in Flair 40. Vanaf vandaag in de winkel! 

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen maar samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl, want minimaliseren is dé truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!