Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Say what?! Dít voorwerp wordt het vaakst door dierenartsen gevonden in een kattenmaag

Say what?! Dít voorwerp wordt het vaakst door dierenartsen gevonden in een kattenmaag

Say what?! Dít voorwerp wordt het vaakst door dierenartsen gevonden in een kattenmaag

Zet jouw kat ook weleens zijn tandjes in je planten? Grijpt hij regelmatig naar je schoenveters of oplaadkabels, gewoon omdat het zo leuk beweegt? Of erger: gaat ‘ie je meubilair weleens te lijf? Dan zal het je niks verbazen dat dierenartsen soms weleens gekke voorwerpen aantreffen in een kattenmaag. Maar kun je ook raden wat deze dierenartsen het vaakst tegenkomen?

Voorwerpen aangetroffen in een kattenmaag

De AniCura Specialistische Dierenkliniek in Utrecht voerde het afgelopen jaar honderden endoscopieën. Wat ze het vaakst aantroffen? Draad! Vaak zonder, maar ook regelmatig mét naald. Ouch! Cadeaulintjes, elastiekjes, haarballen en plastic zakjes werden ook gevonden.

Jonge beestjes

Ronald van Noort, Europees Specialist Interne Geneeskunde bij de Utrechtse dierenkliniek, licht toe: “Katten en honden van alle leeftijden eten vreemde voorwerpen maar vooral de jonge dieren zijn geneigd om iets te eten dat niet binnen ‘de schijf van vijf’ voor dieren valt. Net als bij kleine kinderen is het typisch dat jonge honden en katten de dingen inslikken waarmee ze spelen.”

Het gevaar

Het inslikken van een voorwerp, bijvoorbeeld een naald, kan behoorlijke schade aanrichten. Als baasjes er op tijd bij zijn, overleven de dieren het gelukkig vaak. Dit kan zonder blijvend letsel. Ronald van Noort legt uit hoe ze te werk gaan: “Het voordeel van een endoscopie is dat snijden niet nodig is en het dier daardoor sneller zal herstellen. Het lukt helaas niet altijd om een vreemd voorwerp endoscopisch te verwijderen. Soms moeten we ter plekke dingen verzinnen of maken. Zoals laatst bij een hond met een metalen bal in de maag. Met een sterke magneet via de scoop in de maag kregen we de bal wel te pakken.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik ben zo bang dat onze begraven katten ontdekt worden’

Zo merk je het aan je kat

Er op tijd bij zijn, dat is dus belangrijk. Heb je het vermoeden dat je kat iets heeft ingeslikt? Ga dan naar de dierenarts. Je kunt dit op verschillende manieren aan een kat merken. Zo zijn sloomheid, veel slikken en smakken, overgeven en niet meer eten symptomen waaraan je dit kunt herkennen. Maakt je kat gekke bewegingen met zijn nek of houdt hij zijn nek constant gestrekt? Ook dan kan het zijn dat je kat iets heeft ingeslikt en is het slim om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda  | Beeld: Getty Images