Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Gaan je planten dood? Met deze handige trucjes geef je ze niet te veel water

Gaan je planten dood? Met deze handige trucjes geef je ze niet te veel water

Gaan je planten dood? Met deze handige trucjes geef je ze niet te veel water

Iets té enthousiast geweest tijdens het water geven? En gaan je planten dood? Geen zorgen, wij hebben de perfecte, onverwachte trucs om binnen no time het water dat te veel is, op te nemen. Tipje van de sluier: gegarandeerd zonder waterballet.

De verdrinkingsdood van je planten

Het is per plant verschillend hoeveel water ie nodig heeft en hoe snel deze dood hieraan gaat. Zo vindt de ene plant heel veel water prettig, terwijl de andere plant het beter doet met wat minder water. Niet zo gek dus dat je de precieze hoeveelheid water die een plant nodig heeft niet weet.

Het is wel zo dat te veel water geven aan een plant minder leuke gevolgen kan hebben. Zo kan hij gele bladeren krijgen, maar hij kan ook afsterven of kan er wortelrot in je plant ontstaan. Geen zorgen! Er zijn zat trucjes om de verdrinkingsdood van je plant te voorkomen. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Spons

Een spons is en item dat je in ieder huishouden wel kan vinden. Je kan ermee schoonmaken en afwassen, maar je kan ze dus ook gebruiken om verdrinkingsdood van je plant te voorkomen. Als er wortelrot in je plant voorkomt, moet je hem voorzichtig uit de pot halen en ervoor zorgen dat al het water uit de pot verwijderd wordt.

Wanneer je dit gedaan hebt, leg je de spons onderin de pot en doe je er weer wat aarde in. Je zult merken dat als je je plant weer water geeft dat de spons het water opneemt waardoor je plant langer voorzien is van vocht. De spons is dus je redder in nood in dit geval, aangezien het water zo langer vastgehouden wordt.

2. IJsblokjes

Iets anders wat je kan gebruiken inplaats van een spons zijn ijsblokjes. Ook deze kanjers kunnen je redder in nood zijn. IJsblokjes leg je één keer per week twee aan de voet van de plant neer. Dit zorgt ervoor dat de plant genoeg hydratatie krijgt. In 2017 is dit trucje als eerst onderzocht door de American Society for Horticultural Science en het werd erna gelijk een groot succes op Instagram.

Door het ijs wordt er beetje bij beetje water toegevoegd aan de plant zodra het smelt. Hierdoor bepaalt je plant helemaal zelf hoeveel water het opneemt. Let wel op dat dit trucje bij onder andere orchideeën werkt.

Elk voordeel heeft zijn nadeel, want het ijs er ook voor zorgen dat sommige planten een shock krijgen door de koude temperatuur. Dan gaan je planten alsnog dood.  Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Bij welke plant je dit trucje kan gebruiken is dus zeker iets om uit te zoeken voordat je het doet.

Lees ook
Hallo april: de hortensia én deze andere planten moeten deze maand gesnoeid worden

3. Tampon

Last but not least kan je ook een – jawel – tampon gebruiken. Het zal niet het eerste item zijn dat in je opkomt wanneer je denkt aan het in leven houden van een plant. Het is wel zo dat het een positieve werking heeft. Hoe het werkt is super simpel.

Je stopt een tampon in de aarde van je plantenpot en voor je het weet heeft de tampon binnen een paar uur al het overtollige water opgenomen. Als je per ongeluk uitgeschoten bent met het water geven dan is een extra tampon toevoegen een makkelijke oplossing dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images