Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Voorjaarsschoonmaak, het stappenplan!

Voorjaarsschoonmaak, het stappenplan!

Voorjaarsschoonmaak, het stappenplan!

Is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg om die rommel eens goed aan te pakken. Met dit stappenplan heb jij straks je hele huis weer spic en span!

Stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak

Je wilt beginnen met een voorjaarsschoonmaak, maar hoe pak je dat aan? Eigenlijk wil je elke ruimte aanpakken, zodat je hele huis weer fris en schoon is en vooral opgeruimd! We beginnen in de woonkamer, want daar breng je waarschijnlijk de meeste tijd door. Vervolgens de slaapkamer, de keuken en de badkamer. Het is belangrijk dat je eerst alle troep opruimt en onnodige spullen de deur uit doet. Daarna kun je pas met het schoonmaken beginnen. We hopen dat ons stappenplan jouw voorjaarsschoonmaak een stuk makkelijker maakt. Succes!

Stap 1: de woonkamer

Eerst ga je kijken wat mag blijven en wat er weg kan. Zet drie kartonnen dozen neer met daarop: ‘houden in een andere ruimte’, ‘weggeven’ en ‘weggooien’. Bekijk echt álle spullen in je woonkamer en bedenk in welke doos het hoort. Doe het stukje voor stukje, bijvoorbeeld eerst de boekenkast en dan de zithoek. Als je klaar bent met opruimen kun je gaan schoonmaken: stofzuigen, dweilen, ramen lappen enzovoort.

Stap 2: de slaapkamer

Vervolgens ga je de slaapkamer opruimen. Als dat gedaan is, slaap je waarschijnlijk beter en start je de dagen met een opgeruimd gevoel. Bedenk wat de functie van jouw slaapkamer is en ga vervolgens weer aan de slag met de drie dozen. Daarna kun je ook deze kamer afstoffen en stofzuigen. Probeer voortaan elke ochtend je bed op te maken, zo kom je ’s avonds in een mooi opgemaakt bed terecht. Lees ook onze tips voor het schoonmaken van de slaapkamer.

Stap 3: de keuken

Door vetaanslag en etensresten is de keuken vaak de grootste schoonmaakklus tijdens de voorjaarsschoonmaak. Begin tijdens de voorjaarsschoonmaak eerst met het uitmesten van alle kastjes en lades. Bedenk of je al die spullen écht allemaal nodig hebt en stop ze weer in de juiste doos. Maak vervolgens een logische indeling voor de kastjes, potten en pannen bij het fornuis en vaatwastabletten bij de vaatwasser. Ook een rommella mag niet ontbreken in de keuken. Spullen die je weinig gebruikt kun je misschien op een andere plek zetten, dat scheelt ruimte. Daarna kun je de keuken gaan poetsen: fornuis schoonmaken, gootsteen ontstoppen, oven schoonmaken en de afzuigkap boenen bijvoorbeeld.

Stap 4: de kleine ruimtes

Dan ga je verder met de kleine ruimtes zoals de gang, overloop, trap, wc en badkamer. Hier ligt vaak minder rommel en ben je waarschijnlijk sneller doorheen met de dozen. De badkamer en wc kunnen misschien wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken, denk aan klusjes als de badkamertegels en de wasmachine schoonmaken.

Zet de ramen open, steek een lekker geurkaarsje aan en geniet van je heerlijk opgeruimde huis! Tijdens onze Grote Schoonmaak Challenge geven we elke dag tips om jouw huis schoon te maken én te houden. Kijk hier voor alle schoonmaak-artikelen.

Hoe pak jij de voorjaarsschoonmaak aan?

Lees en bekijk ook