Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo voorkom je een voedselinfectie

Zo voorkom je een voedselinfectie

Zo voorkom je een voedselinfectie

Een voedselinfectie komt meer voor dan je waarschijnlijk denkt. Zo’n 700.000 mensen per jaar lopen er één op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat bijvoorbeeld de handen niet goed worden gewassen of vlees niet goed wordt verhit. Het Voedingscentrum geeft vijf tips om veilig met je voedsel om te gaan. 

Kopen

Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Koop bederfelijke producten als laatste en zet ze bij thuiskomst meteen in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking heel is.

Wassen

Door je handen goed te wassen, spoel je bacteriën weg, ook schadelijke. Was je handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek.

Scheiden

Door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkom je de kans op kruisbesmetting. Zorg dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. En gebruik apart keukengerei voor gaar en rauw vlees en vis.

Verhitten

Door je eten goed te verhitten, dood je bacteriën, ook de schadelijke. Verhit warm eten dus goed, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren. En schep je eten tussendoor om als je het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen.

Bewaren

Door je boodschappen en maaltijdrestjes goed gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich veel langzamer bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4°C.

Bron | Voedingscentrum