Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hondenbezitters, opgelet: dit kun je beter níet tegen je hond zeggen

Hondenbezitters, opgelet: dit kun je beter níet tegen je hond zeggen

Hondenbezitters, opgelet: dit kun je beter níet tegen je hond zeggen

Heb jij een hond in huis? Dan zul je ongetwijfeld geregeld tegen je huisdier praten. Er zijn echter bepaalde woorden die je – volgens experts – beter niet tegen je hond kunt zeggen. Met deze woorden of zinnen zou je je hond namelijk gemixte signalen geven en bereik je waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat je wil.

‘Nee’

Het woord ‘nee’ kun je bijvoorbeeld beter niet tegen je hond zeggen, volgens hondenexperts. Dit komt doordat het in de meeste gevallen verkeerd en te vaak wordt gebruikt. ‘Nee’, wordt dikwijls geroepen als een hond iets verkeerd doet, zoals op een schoen kauwen, op bed liggen of om niets blaffen. Het dier weet met enkel een ‘nee’ daardoor niet exact wat hij verkeerd doet. Vergeet je daarna ook nog te belonen als je viervoeter het wel goed doet? Dan is de kans groot dat ze ook als ze luisteren en wel braaf zijn het woordje ‘nee’ aan dat gedrag gaan linken. 

‘Kom hier, ik heb wat lekkers!’

Dit wordt vaak gezegd om de hond te roepen en daarna iets te doen wat hij niet leuk vindt. Als je je viervoeter op deze manier roept, moet er daarom altijd een positieve ervaring volgen. Een aai is hiervoor al voldoende. Anders is de kans groot dat ze in de toekomst hier niet meer naar luisteren.

Schreeuwen of je stem verheffen

De juiste toon is heel erg belangrijk volgens de experts. Schreeuwen tegen je hond is ook een no go. Dit heeft alles te maken met de gevoelige oren van honden. Door te gaan schreeuwen, geef je je hond extra stress en ze begrijpen niet wat er gebeurt. Dieren koppelen schreeuwen eerder aan paniek. Kies liever voor een duidelijk commando en blijf op hetzelfde volume.

Lees ook
Op vakantie met je teckel? Dan is dit hét perfecte hotel voor jou

Juist wel doen

Wat je dan wel moet doen? Wees allereerst proactief en niet reactief. Doet je hond iets wat niet mag? Vertel je geliefde viervoeter dan duidelijk wat je wil en vermijd hierbij het woordje ‘nee’. Je hond zal zo niet alleen beter begrijpen wat je bedoelt, maar ook beter luisteren. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Pexels