Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zie je de laatste tijd veel meer spinnen dan normaal? Dit is hoe dat komt

Zie je de laatste tijd veel meer spinnen dan normaal? Dit is hoe dat komt

Zie je de laatste tijd veel meer spinnen dan normaal? Dit is hoe dat komt

September is spinnenmaand, dat weet je misschien inmiddels wel. Sinds is april dat ook? Het lijkt wel alsof we meer spinnen zien dan normaal én nog erger: de beestjes lijken ook steeds groter te worden. Hoe komt dat toch? Het heeft alles te maken met de zachte winter.

Actieve spinnen

Spinnenexpert Sjef van Overdijk legt uit aan het AD dat er niet meer spinnen zijn dan normaal. Wel zijn ze eerder actief. Dat komt volgens Van Overdijk omdat de langpotige beestjes vanwege de zachte winter eerder uit hun schuilplekjes kruipen. Ook hebben hogere temperaturen invloed op wanneer een spin actief wordt. Nou hadden we een best winters begin van deze maand. Dat kan betekenen dat spinnen terug in winterslaap gaan, al is het maar tijdelijk.

Oké, spinnen worden dus eerder actief. Maar wij, mensen, zijn ook gewoon veel meer thuis (geweest). Door al dat thuiswerken zie je simpelweg meer spinnen in je huis dan als je de hele dag weg bent.

Lees ook
Oh no: kunnen spinnen ontsnappen uit de stofzuiger als je ze hebt opgezogen?

Grote spinnen

De grootte van spinnen neemt volgens Van Overdijk niet toe. Huisspinnen zijn rond de 8 centimeter. Dat lijkt misschien groot, maar dat is normaal en altijd zo geweest, stelt Van Overdijk in AD.

De kruisspin maakt in bepaalde gebieden met gunstige omstandigheden een kleine groei door. Maar dat gaat echt maar over enkele millimeters. Bij gunstige omstandigheden moet je denken aan een afname van het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen en een stijging van het aantal insecten, oftewel beschikbaar voedsel voor een spin.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Getty Images