Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vandaag wordt Trump president van de VS: wat staat ons te wachten?

Vandaag wordt Trump president van de VS: wat staat ons te wachten?

Vandaag wordt Trump president van de VS: wat staat ons te wachten?

Het is zover. Vanmiddag om 17u begint de inauguratie van Donald J. Trump, de 45ste president van de Verenigde Staten. Wat staat ons te wachten? Een antwoord op al je vragen.

Wat staat ons vandaag allemaal te wachten?

Vandaag is het feest, voor wie er fan is van de nieuwe president. Al loopt dat feest niet van een leien dakje: zo had Trump erg veel moeite om artiesten te vinden die wilden optreden op dit event. Bij de inauguratie van Obama waren Beyoncé, John Legend, U2 en vele andere wereldsterren van de partij, maar Trump heeft het na lang zoeken moeten stellen met een optreden van 3 Doors Down, en enkele andere obscure bands.

Naar schatting kwamen er maar 10.000 mensen naar het evenement, tegenover de enorme menigte van 400.000 personen bij dat van Obama.

Naast de muziek was er ook een probleem met de outfit. Aanvankelijk wilde geen enkele designer de nieuwe First Lady Melania Trump kleden, maar Clintonsupporter Ralph Lauren heeft op het laatste nippertje de opdracht toch aanvaard.

Er zijn de laatste dagen ook erg veel protestacties georganiseerd tegen Donald Trump. De meest notoire moet nog komen, namelijk de Vrouwenmars in Washington op 21 januari. Onder meer Scarlett Johansson, Julianne Moore en Katy Perry zullen van de partij zijn. Op Facebook hebben al 217.000 personen aangegeven te gaan. Ook voor het Trump Hotel in New York was er een grote demonstratie, met onder andere Alec Baldwin en Michael Moore.

Vanavond om 17 uur Nederlandse tijd zal Trump de presidentiële eed afleggen.

Wat betekent Trump voor het milieu?

Als het regent in de VS, druppelt het bij ons. Het staat vrijwel vast dat het milieu voor vier zware jaren staat. Donald Trump heeft door heel zijn campagne geijverd om meer te investeren in fossiele brandstoffen, met name steenkool. De steenkoolindustrie in de VS is verantwoordelijk voor een derde van haar CO2-uitstoot.

Volgens de president is klimaatopwarming een fabeltje, gefabriceerd door de Chinezen, om de Amerikaanse industrie een hak te zetten. Daarom heeft Trump klimaatontkenner Scott Pruitt aangesteld als hoofd van het Environmental Protection Agency EPA, een federaal agentschap dat zich inzet voor het milieu en de volksgezondheid. Pruitt heeft zich gedurende zijn carrière geprofileerd als een groot tegenstander van de EPA, en zal de organisatie nu ironisch genoeg moeten leiden.

Last but not least wil Trump zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Daarvoor waren dat 2015 en 2014. Veel klimaatwetenschappers vrezen dat deze trend zich onder Trump alleen zal verderzetten.

Wat betekent Trump voor onze centen?

Trump wil enorm investeren in de Amerikaanse economie, maar de beurzen reageren erg onzeker op zijn verkiezing. De dollar staat momenteel dus zwakker dan normaal. Goed nieuws voor wie graag Amerikaanse producten koopt: die zijn voorlopig goedkoper.

Hoe het de Amerikaanse economie zal vergaan na een jaar Trump, weet niemand. De nieuwe president wil in zijn beleid de eigen Amerikaanse bedrijven beschermen. Daar kan de wereldhandel onder lijden, maar als alles volgens plan gaat, is het voor bedrijven in de VS goed nieuws.

Wat betekent Trump voor de vrede?

Voormalig Europees President Herman Van Rompuy heeft al veel slaap verloren om de gedachte dat Trump opperbevelhebber is van het machtigste leger ter wereld. ‘De toekomst van de wereld – oorlog en vrede – hangt af van iemand wiens gedrag volledig onvoorspelbaar is’, zei hij in november in Vlaams actualiteitenprogramma ‘De afspraak’.

Het is nog niet exact duidelijk wat Trumps plannen zijn met de NAVO, maar de president heeft al meermaals laten weten dat hij grotere militaire inspanningen verwacht van Europa. Trump wil niet dat de VS de politieagent van de wereld speelt.

In Syrië laat de president het conflict ook liever over aan Rusland, die het regime Assad steunt. Wat Trumps vriendschap met de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan betekent voor zijn verstandhouding met Europa, is afwachten.

Wat met het hackingschandaal?

Volgens een verslag van de CIA heeft Rusland zich wel degelijk bemoeid met de verkiezingen om Donald Trump te doen winnen. Het team van Trump heeft de conclusies van dat verslag aanvankelijk verworpen, maar in de eerste speech sinds zijn verkiezing heeft Trump toch toegegeven dat Rusland waarschijnlijk achter de hacking zat op Amerikaanse servers.

‘Ik denk dat het Rusland was, maar ik denk dat we ook gehackt werden door andere landen en personen’, zei Trump. ’22 miljoen accounts werden gehackt door Clinton, en daar spreekt niemand over. Dat zij op voorhand de vragen kreeg van een debat is verschrikkelijk.’

Wat met de muur?

Een belangrijk onderdeel van Trumps campagne is de belofte om een muur te bouwen tussen Mexico en de VS. Die komt er. ‘Het zal geen hek zijn’, beweert Trump, ‘maar wel degelijk een muur.’ Volgens Trump zou het project 12 miljoen dollar kosten, maar volgens een onderzoek van ‘The Washington Post’ is 25 miljoen een realistischer cijfer voor zo’n groots project.

Trump heeft toegegeven dat Mexico niet rechtstreeks zal betalen voor de muur. Het zal indirect gebeuren, via hevige taxen op alle goederen die Mexico wil exporteren naar de VS. Aanvankelijk zal de VS de muur wel moeten financiëren uit eigen kas.

 

Lees ook: