Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Help, de vaatwasser stinkt!

Help, de vaatwasser stinkt!

Help, de vaatwasser stinkt!

Een vaatwasser mag dan wel handig zijn, het apparaat is een broeinest van schimmels. Uit onderzoek blijkt dat in gemiddeld 62 procent van de vaatwassers schimmels groeien die schadelijk kunnen zijn voor huid en longen. Tijd om te poetsen dus!

De vaatwasser stinkt!

De vochtige, warme omgeving in een vaatwasser is ideaal voor de groei van schimmels. Vooral de rubberen randen in de deuren blijken de perfecte kweekvijver te zijn voor schimmels, die duidelijk niet vies zijn van het zoute klimaat dat ontstaat na het gebruik van vaatwastabletten. Dit kan zorgen dat de vaatwasser stinkt.

Volgens de onderzoekers zijn deze schimmels schadelijk voor longen en de huid. Wie de schimmels inhaleert kan longinfecties oplopen en wie de schimmels aanraakt kan last krijgen van een geïrriteerde huid. De vaatwasser schoonmaken is dus zeker nodig. 

Vaatwasser schoonmaken

Belangrijk is daarom de vaatwasser één keer per maand schoon te maken, zo kun je voorkomen dat de vaatwasser stinkt. Haal de rekken eruit en maak de binnenkant grondig schoon met een sopje van azijn en warm water. Maak ook de rubberen rand goed schoon, daar zitten de schimmels het meest. De rekken maak je gewoon schoon met heet water. Tip: draai de vaatwasser een ronde op z’n warmste stand met een kommetje azijn op het bovenste rek. Tijdens de tweede ronde leg je wat zuiveringszout op de bodem en tot slot doe je nog een spoelbeurt met een standaard reiniger voor de vaatwasser.

Hoe vaak en op welke manier maak jij de vaatwasser schoon? Deel jouw tip in een reactie onder het artikel.