Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vervang jij het vaatdoekje wel dagelijks?

Vervang jij het vaatdoekje wel dagelijks?

Vervang jij het vaatdoekje wel dagelijks?

Vaatdoekjes zijn onmisbaar in de keuken, maar ook een bron van bacteriën die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Geen fijn idee, toch? Daarom wordt aangeraden om iedere dag het vaatdoekje te vervangen. Maar hoe vaak doe jij dat? Dagelijks, twee keer per week of tot het gaat stinken? 

Veel bacteriën

Je zult er gegarandeerd over na gaan denken, want uit onderzoek van de Consumentenbond (2005) blijkt dat een vaatdoekje gemiddeld 3,5 miljoen bacteriën bevat. En na een dag is dit aantal zelfs opgelopen naar 4 miljard. Dit komt niet alleen door de viezigheid die ermee wordt opgeveegd, maar ook doordat het doekje niet snel genoeg gewassen wordt. Als een doekje eenmaal vochtig is, is het namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën. Per kwartier verdubbelt het aantal. En daarmee houdt het niet op…

Vaatdoekjes wassen

Via het besmette doekje kunnen ziektekiemen zich verder verspreiden over het aanrecht om tijdens het klaarmaken van de maaltijden over te springen naar eten. Het is daarom belangrijk het doekje na gebruik goed uit te spoelen met heet water. Daarna is uitwringen noodzakelijk. Hang het vervolgens uit om te drogen. Er zijn verschillende manieren om voor vaatdoekjes wassen.

Vaatdoekjes wassen in de magnetron

Vieze vaatdoekjes kun je ontdoen van bacteriën door ze twee minuten in de magnetron te doen. Let er wel op dat ze vochtig zijn, anders vliegen ze in brand. Met schuursponsjes kun je hetzelfde doen.

Vaatdoekjes wassen in de vaatwasser

Ook kan een vaatdoekje mee in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat het doekje niet kan rondvliegen en stop ‘m bijvoorbeeld in de bestekbak. Nog idealer is de WashPlate, waarmee je microvezeldoekjes spant over een bord dat je in de vaatwasser kunt zetten.

Vaatdoekjes wassen in de wasmachine

Je kunt vaatdoekjes gewoon in de wasmachine gooien en laten draaien op 60°C. Ze worden dan niet alleen vlekvrij, maar ook nog eens hygiënisch schoon. Je weet zeker dat alle bacteriën en schimmels het niet overleven op deze temperatuur.

Lees ook: