Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken

Op zondagavond doe je altijd álles wat je de rest van de week hebt uitgesteld, snoozen is your middle name en je klaagt non-stop dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Herkenbaar? Dan ben jij een die-hard uitsteller. Flair geeft tips om uitstelgedrag aan te pakken!

Inplannen, inplannen, inplannen

Plan alles dat je moet doen vooraf in je agenda of planning-boekje. Door te werken met tijdblokken stel je prioriteit en heb je een houvast. En je werkt sneller, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Bijvoorbeeld je favoriete tv-serie terugkijken!

Kom meteen in actie

Voortaan neem je direct actie zodra er iets in je opkomt om het meteen te gaan doen. Stop met uitvluchten of smoesjes te bedenken, zodat je de slechte gewoonte om dingen uit te stellen kan doorbreken.

Doe één ding tegelijk

Multitasken is funest voor uitstellers. Begin met het aanpakken van één ding. Zo houd je overzicht en is het makkelijker om met vervelende klusjes te beginnen. Vaak als je dat ene klusje hebt geklaard, heb je de mood te pakken en vind je het leuk andere uitstelklusjes ook nog te tackelen. Als je succes hebt geboekt wordt het volgende project een stuk makkelijker en leuker. Zo doorbreek je langzaam maar zeker het uitstelgedrag.

Ruim op

Ruim je bureau op of maak de tafel schoon. Zorg dat je bijvoorbeeld alle programma’s afsluit als je aan het computeren bent, die je niet nodig hebt. Zet de televisie aan, maar alléén als je ook echt het programma aan het kijken bent. Kortom, zorg zoveel mogelijk voor rust in je hoofd. Zo kun je beter met uitstelgedrag omgaan.

Blijf gemotiveerd

Geef jezelf een schouderklopje, plak vrolijke reminders in je agenda of op je bureau. Denk aan teksten of plaatjes die jou motiveren en inspireren.

Geen schuldgevoel

Voel je niet schuldig als het niet meteen lukt en je op het begin alsnog een of twee dingetjes hebt uitgesteld. Geef jezelf de tijd, zit er niet over in. Aan dit schuldgevoel heb je namelijk helemaal niets. Je bent goed bezig!

Hoera, champagne!

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat je jezelf in de waten legt door successen (ongeacht hoe klein of groot) te vieren. Schrijf al je successen op in een (dag)boekje. Zo wordt het aanpakken van uitstelgedrag een leuke bezigheid.

 

Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

Bron

Lees ook: Niet lekker in je vel? Dit doe je ertegen!