Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Op de valreep nog een tropische dag in juli: vrijdag temperaturen tot 35 (!) graden

Op de valreep nog een tropische dag in juli: vrijdag temperaturen tot 35 (!) graden

Op de valreep nog een tropische dag in juli: vrijdag temperaturen tot 35 (!) graden

Op de valreep staat er toch nog een tropische julidag voor de deur. Vrijdag wordt het in De Bilt en op veel andere plekken in het land 30 graden of meer en schijnt de zon volop. In het zuiden kan het kwik lokaal zelfs stijgen tot 34 of 35 graden, zegt meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza.

We lopen flink achter

Tot nu toe heeft juli zich nog van een koele kant laten zien. Normaal telt de zomermaand gemiddeld negen zomerse dagen (25 graden of meer) en twee tropische dagen (30 graden of meer). Dit jaar bleef het tot nu toe slechts bij één zomerse dag.

Perfecte stranddag

De zuidoostenwind voert een bel van warme lucht aan, die Nederland vrijdag bereikt. Ook op de stranden is het dan goed toeven met temperaturen van boven de 30 graden. Alleen in het noorden blijft het iets koeler met een verwacht maximum van 29 graden. “Het is ideaal weer om de verkoeling op te zoeken langs grote meren en het strand”, zegt Eijke. “Met zonkracht 7 kun je wel vrij snel verbranden, daarom is het belangrijk om goed te smeren.”

Prima weekend

Ook zaterdag kan het op veel plekken nog warm worden, maar ligt vanuit het westen “koelere lucht op de loer”, zegt hij. Aan de Noordzeestranden wordt het dan 22 à 23 graden. In het binnenland stijgt de temperatuur naar verwachting tot 26 à 27 graden en verder in het oosten kan het zelfs nog 30 tot 32 graden worden, “omdat de koelere lucht daar later arriveert”, aldus Eijke. Mogelijk ontstaat in de loop van de dag lokaal een regen- of onweersbui. Zondag is het overal een stuk koeler en wordt het 20 tot 24 graden en staat er een matige westenwind. De dagen daarna zijn we voorlopig van de hitte af volgens de weerman.

Lees ook
Flair’s Vijf: 5x ventilators om de warme dagen mee door te komen

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat er vrijdag in het zuiden en midden van Nederland kans is op smog door ozon. In de namiddag en de vroege avond zal de lucht het meest verontreinigd zijn. Zaterdag is alleen langs de oostgrens nog een kleine kans op smog, dat ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op zonnige dagen. Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen het advies binnen te blijven. Smog door ozon kan volgens het RIVM leiden tot een luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kunnen mensen geïrriteerde ogen, neus en keel krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock