Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 9 tips voor een succesvolle webshop

9 tips voor een succesvolle webshop

9 tips voor een succesvolle webshop

Droom je ervan je eigen toko te beginnen? Waarom begin je niet morgen, gewoon achter de keukentafel?

Tips voor een succesvolle webshop

Flair deelt tips voor het runnen van een succesvolle webshop!

1. Begin low budget

Geef niet meteen duizenden euro’s uit aan een website, maar zoek het eerst binnen je eigen kennissenkring. Misschien ken je iemand die websites kan bouwen of programmeren, of productfoto’s wil schieten voor een vriendenprijsje. Bied iets waar jij goed in bent in ruil aan of spreek af om later een groter bedrag te betalen.

2. Verdeel de kosten

Maak onderscheid tussen technische investeringen (zoals het bouwen en onderhouden van je site) en marketing-investeringen (zoals het opbouwen van naamsbekendheid). Meestal is de verdeling ongeveer fiftyfifty. Voorbeeldje: je hebt € 5.000 startkapitaal. Gebruik dan € 2.500 voor de ontwikkeling van de shop en zorg dat je € 2.500 overhoudt voor marketingactiviteiten. Want zonder bezoekers heb je niets aan die mooie shop.

3. Kies een passend systeem

Er zijn talloze systemen waarmee je een webshop kunt bouwen. Laat je vooraf goed informeren en vraag eens aan collega-ondernemers waarvoor zij hebben gekozen en waarom. Twee bekende namen zijn Woocommerce en Magento. De eerste werkt binnen WordPress (een veelgebruikt systeem om bijvoorbeeld een site of webshop mee te beheren). Je kunt er maximaal 5.000 producten op zetten. Magento is een veel zwaarder pakket dat makkelijk meer dan 100.000 producten aankan. Aanraders voor starters: myShop en SEOshop.

4. Maak tijd voor groei

Plan dagen in om aan de groei en strategie van je bedrijf te werken. Laat je dus niet opslokken door alle dagelijkse zaken.

5. Ga de grens over

Als kleine webshop kun je in Nederland moeilijk opboksen tegen grote spelers als Bol.com en Amazon.com. Dus begin zo snel mogelijk in het buitenland om je kansen te spreiden.

6. Verkoop ook via Etsy of Markplaats

Als startende ondernemer is het moeilijk om een groot publiek te bereiken, maar via zogeheten handelsplatforms als Etsy.com en Marktplaats.nl kun je meeliften op hun enorme bereik. Nadeel van Etsy is dat je een percentage van je omzet moet betalen. Kijk dus goed of je er echt iets aan hebt.

7. Kies een eenvoudig betalingssysteem

Je klant moet in twee of maximaal drie stappen van het mandje naar de betaling kunnen, anders haakt-ie af. Zorg ook dat je webshop overzichtelijk is, zodat meer mensen daadwerkelijk iets kopen.

8. Zorg dat je wordt gevonden

Als er alleen afbeeldingen of wat foto’s met specificaties op je site staan, word je niet gevonden door Google. Zorg dat de homepage en categoriepagina’s goede tekstvlakken hebben met een duidelijke focus op een aantal belangrijke zoekwoorden. Maak de productomschrijvingen persoonlijk en neem ze niet over van je leverancier of collega.

9. Pak het serieus aan

Het starten van een webshop vraagt een veel kleinere investering dan het beginnen van een fysieke winkel in het stadscentrum, maar bedenk wel dat de investering in tijd, kennis van de branche, vraag naar het product en marketing minstens net zo groot is. Alleen mensen die structureel en serieus tijd steken in een webshop, kunnen er een leuke boterham uit halen. Denk toch al snel aan zo’n 15 uur per week. Het runnen van een succesvolle webshop is meer dan alleen producten plaatsen in een shop, inpakken of doorsturen.

Deel ook jouw tip!

Lees ook:

 

Bron: Flair nr.2