Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Geld besparen in de keuken: 5 simpele tips tegen voedselverspilling

Geld besparen in de keuken: 5 simpele tips tegen voedselverspilling

Geld besparen in de keuken: 5 simpele tips tegen voedselverspilling

Eerlijk is eerlijk: hoe goed we ook proberen te plannen met boodschappen doen en koken, belandt er ook bij ons het nodige in de prullenbak. Ontzettend zonde, natuurlijk. Gooi jij ook iedere week weer restjes avondeten, halve pakken melk en Joost mag weten wat nog meer weg? Flair heeft een paar simpele tips voor je in petto om voedselverspilling tegen te gaan.

Niet alleen is voedselverspilling slecht voor je portemonnee, maar óók voor het milieu. Voedselverspilling draagt namelijk bij aan de uitstoot van CO2 en bijna een kwart van al het water dat wordt gebruikt voor de landbouw, gaat hierdoor verloren.

Tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling lijkt misschien lastig uit de weg te gaan, maar dat hoeft helemaal niet. Slechts met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kun je het beperken. Flair somt vijf punten voor je op.

1. Kook niet te veel

Het lijkt misschien handig om extra veel te koken en alvast wat kliekjes in de koelkast te hebben staan, zodat je deze later in de week alleen nog maar in de magnetron hoeft te zetten. Het tegenovergestelde gebeurt daarentegen, zo blijkt uit onderzoek van HelloFresh. Kliekjes worden namelijk vaak vergeten en belanden uiteindelijk alsnog in de prullenbak. Let daarom goed op de porties die je kookt en maak eten klaar voor het aantal mensen dat mee-eet. Toch graag meer koken óf eten over? Vries het dan in.

2. Niet onnodig weggooien

Als je ingrediënten al een paar dagen in de koelkast hebt staan, is het logisch dat je de houdbaarheidsdatum checkt voordat je ze in de pan gooit. Hierbij is het alleen wel belangrijk om één ding te onthouden: het verschil tussen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot en met’. De ’te gebruiken tot’-datum geeft de voedselveiligheid aan en het is dan ook belangrijk om je hieraan te houden. De andere datum is meer een richtlijn. Na deze datum kan de kwaliteit of smaak van de producten achteruit gaan, maar niet de voedselveiligheid. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het voedsel nog te gebruiken is.

3. Weet wat je kunt eten

De stam van een broccoli, het blad van tomaten en ga zo maar door: belanden deze dingen ook bij jou standaard in de prullenbak? Nergens voor nodig! Om voedsel optimaal te gebruiken is het belangrijk om de feiten op een rijtje te hebben. Van het blad van tomaten maak je bijvoorbeeld heerlijke pesto of tapenade en de stam van een broccoli kun je gewoon snijden en meebakken. Gevalletje good to know én anti-voedselverspilling.

4. Gooi aangebroken ingrediënten niet weg

Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt dat van al het eten dat huishoudens overhouden, een extra maaltijd per week kan worden gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een halve paprika over? Laat die dan niet onderin de groentela liggen om ‘m uiteindelijk weg te gooien, maar kijk eens of je ‘m de volgende dag kunt gebruiken voor de lunch.

Lees ook
Energiekosten besparen: kabinet adviseert verwarming lager te zetten en geeft andere tips

5. Kijk niet te veel naar het uiterlijk van groente en fruit

Best een schokkend feitje: een derde van al het groente en fruit haalt de supermarkt niet vanwege de grootte, vorm of kleur. Veel, toch? Dit wordt gedaan omdat vaak wordt gedacht dat anders uitziende groente of fruit niet veilig zijn om te eten. Dat terwijl het tegendeel waar is en het nog steeds voedingswaarde heeft. Kies daarom eens wat vaker voor onvolmaakte groente of fruit. Wedden dat je er niets van merkt?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HelloFresh | Beeld: Unsplash