Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tips voor een opgeruimde tuin

Tips voor een opgeruimde tuin

Tips voor een opgeruimde tuin

Blinkende ramen en een schoon stoepje: de buitenboel doen is bij uitstek iets waar je voldoening van krijgt. Zéker bij mooie dagen klim je met alle liefde op je trapje. En daarna kun je heerlijk genieten van je opruimde tuin. Je tuin opruimen doe je zo!

Ramen wassen

Lekker zonnig buiten? Fijn weer voor de tuin opruimen, want dan was je de ramen bijna voor je plezier. Gebruik daarbij geen spiritus, dat laat op den duur een olieachtige, blauwe waas achter. Wat wel goed werkt, is water met een scheutje afwasmiddel erin. Heb je tóch strepen op je ruiten? Wrijf ze weg met een prop krantenpapier. Ramen lappen doe je zo!

Kozijnen

Als je toch je de ramen schoonmaakt, pak dan meteen de kozijnen mee. Dat verlengt de levensduur van je schilderwerk. Veeg eerst het stof en vuil grondig weg met een doekje en gebruik daarna een sopje.

Groene aanslag op tegels

Last van groene aanslag op je tuinvlonder of tegels? Dit verwijder je met een stevige borstel, heet water en schoonmaakazijn. Laat het even opdrogen en je veegt de aanslag er zo af. Is de groene aanslag echt hardnekkig? Oma’s aanpak: giet water waarin aardappels hebben gekookt over de groene aanlag. Laat dit even inwerken en borstel de tegels daarna schoon. Moderne aanpak: gebruik een hogedrukspuit.

Tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof meubelen neem je onder handen met water en fijne soda, en dan weer water. Houten tuinmeubelen pak je aan met water, zeep en een zachte borstel. Gebruik je een hogedrukreiniger, wees dan voorzichtig. Hout kan er poreuzer van worden, waardoor er uiteindelijk juist meer algengroei optreedt. Stalen tuinmeubelen kun je schoonmaken met water en een niet-agressief schoonmaakmiddelen en daarna behandelen met een autowax of -cleaner.

Tuinhuisje in je tuin opruimen

Heb je een tuinhuisje of schuur? Ruim die ook meteen op al ga je de tuin opruimen. In de praktijk slibben de meeste schuurtje dicht. Haal alles uit de schuur en verdeel de tuin in hoeken: een weggooihoek en een blijfhoek. In de blijfhoek leg je de dingen alvast geordend: gereedschap bij gereedschap, verfspullen bij elkaar, kinderspeelgoed op een hoop. Maak eventueel in de weggooihoek ook een twijfelhoek – maar hou die zo leeg mogelijk. Meteen beslissen is beter.

 

Wat is jouw tip? Deel ‘m!

Lees ook:
Slakken in je tuin, zo kom je er van af!
Een tuinfeest organiseren doe je zo
Kruiden drogen uit de tuin