Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Klein huis? Deze interieurtips helpen om je woning een stuk groter te laten lijken

Klein huis? Deze interieurtips helpen om je woning een stuk groter te laten lijken

Klein huis? Deze interieurtips helpen om je woning een stuk groter te laten lijken

Tiny houses zijn hot! Maar niet alleen gaan we op vakantie in deze compacte huisjes, sommigen van ons wonen ook in een knusse woning. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar heb je toch het idee een beetje opgesloten te zitten in je kleine huisje? Volg dan deze interieurtips op om je huis groter te laten lijken.

1. Spierwit

Waarschijnlijk denk je dat je alle muren een lik witte verf moet geven om de ruimte groot te laten ogen. “Al die witte woningen ogen snel nogal onpersoonlijk en ongezellig”, zegt interieurstyliste Anne-Catherine Gerets tegen het Belgische HLN. “Al die witte woningen ogen snel nogal onpersoonlijk en ongezellig. Ik werk vaak met kleurenwaaiers in rozige en groene tinten. Op papier lijken die haast wit, maar eens op de muur zie je dat ze voor nét dat tikkeltje meer warmte en gezelligheid zorgen.” Volgens de styliste zijn lichtbeige of vergrijsde tinten ook perfect om op je muur aan te brengen. Wil je liever niet afwijken van je steriele witte muren? Maak dan één muur, vlak of hoek een ander kleurtje.

2. Eruit met de deuren

Als je een woning huurt, heb je niet zoveel aan deze tip. Maar heb je een koopwoning, pak dan de sloophamer er maar vast bij. Veel deuren en muren maakt de woonruimte veel kleiner. Sloop hier en daar een muurtje eruit en laat een deur weg en binnen de kortste keren heb je een veel grotere kamer. Kies bijvoorbeeld voor een grote open keuken met eettafel.

3. Lekker loeren

Spiegels in je huis is altijd een goed idee. Niet alleen om jezelf in te kunnen bewonderen voordat je de deur uit gaat, maar ook om je huis optisch te vergroten. Ga voor een grote spiegel in de woonkamer of kies juist voor verschillende soorten en maten. Zo zijn kleine spiegeltjes in leuke vormen nu helemaal in. Geen zin om jezelf in alle hoeken en gaten te kunnen zien? Ga dan voor spiegels met fuméglas; deze hebben vooral een decoratieve functie.

4. Hoog, hoger, hoogst

Een grote hoekbank klinkt heel verleidelijk, maar handig is het niet in een klein huisje. Er is waarschijnlijk niet veel plek voor het enorme meubelstuk en als die plek er wel is, staat je bank vaak heel krap tegen een muur of raam aan. Toch hoef je ook niet te overdrijven en alleen voor twee kleine stoeltjes gaan. Zoek de balans in je inrichting en houd het luchtig. Die mooie houten vintage kast kan prima, maar combineer dat dan met een subtiele en luchtige bank. Weet je niet zo goed wat luchtig is? Kies voor stoelen, kasten en banken met een pootje. Zo ‘zweven’ je meubels heel luchtig door je kleine huisje heen.

Lees ook
Zó blijft je interieur tijdloos tussen alle voorbijrazende trends

5. Kunst en kitsch

Waar je juist wat kleur mag aanbrengen op de muren, kan je jezelf met decoreren misschien beter inhouden. Koop in ieder geval niet allerlei verschillende kleuren en printen, dat maakt de ruimte erg compact. Ga liever voor een paar mooie minimalistische items die bij elkaar passen. Kussens in dezelfde kleurtint of een tapijt met een subtiele tekening.

6. Dag buren

Gordijnen zijn een heerlijk item in je huis. Het zorgt ervoor dat de ruimte niet meer zo hol klinkt en je kan ’s avonds de buitenwereld in één beweging buitensluiten. Ook in gordijnen heb je verschillende exemplaren. Je kleine huis wordt niet blij van donkere, zware en geplooide gordijnen. Kies daarom voor stof met een enkele plooi en die ook nog eens van het plafond tot aan de grond vallen. Zo lijkt je kamer in ieder geval heel hoog. Is je huis wel lekker hoog, maar juist niet zo breed, dan moet je gaan voor horizontale lamellen. Ook al is de donkere variant van deze lamellen op dit moment geliefd, je kan beter kiezen voor iets lichts.

7. Spot on

Tot slot mag mooie en vooral goede verlichting natuurlijk niet ontbreken. Je maakt je woning niet alleen veel knusser door er lampen in te plaatsen, het doet zeker ook iets voor de ruimte. Boven de eettafel staat een – niet te grote – hanglamp erg mooi. En die donkere hoekjes in het huis kan je goed wegwerken met staan- en tafellampen of mooie spots. Ga in ieder geval altijd voor warm licht. Zo is je huis binnen de kortste keren een fijne, knusse plek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN | Beeld: iStock