Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Handige tips voor als je huisdier bang is voor vuurwerk

Handige tips voor als je huisdier bang is voor vuurwerk

Handige tips voor als je huisdier bang is voor vuurwerk

Ook dit jaar is er tijdens de jaarwisseling weer een vuurwerkverbod. Maar helaas houdt niet iedereen zich aan dit verbod. Daarom horen we regelmatig nog hier en daar een knal. En dat kan heel vervelend zijn als jouw huisdier bang is voor vuurwerk. Dierendokter Martijntje geeft tips wat je hier tegen kunt doen. 

Vuurwerkangst

“Voor huisdieren is Oud & Nieuw vaak een grote verschrikking. Overal knallen en lichtflitsen en zij snappen niet wat er gebeurt. Het is daarom superbelangrijk dat je je huisdier hierop voorbereidt”, vertelt Martijntje.

Geluiden

Een manier waarop je dit kunt doen, is door je huisdier te laten wennen aan de harde geluiden. “Vroeger waren er zogenoemde vuurwerkcd’s met daarop vuurwerkgeluiden te koop. Inmiddels is dat een beetje ouderwets en kun je vuurwerkgeluiden natuurlijk gewoon online vinden.”

Laten wennen

Je kunt terwijl je de vuurwerkgeluiden zachtjes aanzet, het beste een spelletje gaan doen met je huisdier. Zodra je merkt dat hij of zij gewend raakt aan de geluiden, zet je deze steeds een stukje harder. Op deze manier zal je viervoeter wennen aan de geluiden en ook minder angst ervaren tijdens Oud & Nieuw.

Lees ook
Durf te vragen: kun je een boete krijgen als je in december tóch vuurwerk afsteekt?

Verdamper

“Een ander hulpmiddel is een verdamper die je in het stopcontact kunt steken. Die geeft een soort endorfine af, dezelfde stofjes die een moederhond- of kat aan haar pup of kitten doorgeeft”, legt Martijntje uit.. Dit geeft je huisdier een fijn en rustig gevoel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages