Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Niets meer weggooien: met deze handige tips blijven groenten langer vers

Niets meer weggooien: met deze handige tips blijven groenten langer vers

Niets meer weggooien: met deze handige tips blijven groenten langer vers

Boodschappen doen voor een hele week is natuurlijk ontzettend makkelijk (je hoeft immers maar één keer te sjouwen) en je bespaart er nog geld mee ook. Hoe vaker je namelijk (met honger) naar de supermarkt gaat, hoe meer onnodige snacks je in huis haalt. Toch is er één ding dat jou misschien tegenhoudt in het doen van weekboodschappen: de verpieterde groenten waarmee je aan het eind van de week opgescheept zit. Maar met een paar simpele trucjes is dit zo te voorkomen.

Verantwoord eten

Weggooien is zonde, vindt het overgrote deel van Nederland. Uit onderzoek van HelloFresh blijkt namelijk dat 83 procent van de ondervraagden ‘minder verspillen’ als een van de belangrijkste factoren ziet om op een gemakkelijke manier verantwoord met voeding om te gaan. Daarnaast toont de studie aan dat verantwoord eten niet alleen een positief effect heeft op onze gezondheid (82 procent) maar dat we hier ook onze planeet en het dierenwelzijn mee helpen (beide 57%).

Tips groenten langer vers

Je kunt hier een steentje aan bijdragen door zo min mogelijk eten uit jouw koelkast in de prullenbak te laten verdwijnen. Hoe je jouw gekochte groenten zo lang mogelijk vers én lekker kunt houden? Voedingsexpert Tessa van der Steen van Your Health Coach heeft een paar slimme tips voor jou in petto:

  1. Koop geen groenten verpakt in plastic. Groenten horen niet in plastic en zeker als je ze verpakt in de koelkast legt, worden ze sneller oud.
  2. Koop wortels en radijsjes aan de bos. Bij thuiskomst haal je het groen eraf en leg je het uiteinde (de wortels) in een dun laagje water. Dit houdt ze stevig en vers.
  3. Is je sla slap geworden? Wanneer dit gebeurt, pep je de blaadjes eenvoudig op door ze voor een uur of twee in een laagje water te leggen. Daarna uit het water halen en op een bord in de koelkast bewaren.

Met het seizoen mee

Wil je de planeet helpen, dan doe je er bovendien goed aan om lokaal en met het seizoen mee te eten. “In het zomerseizoen zijn we niet afhankelijk van kassen en ook dit komt de voedingswaarde ten goede: kas gekweekte groenten en fruit (bijvoorbeeld op steenwol) bevatten minder voedingsstoffen dan wanneer deze in de aarde groeien”, legt Tessa uit.

Lees ook
Nóg langer genieten: dankzij deze tip blijven je droogbloemen het langst mooi

Oók beter voor je gezondheid

Niet alleen de natuur maar ook je gezondheid heeft er baat bij als je met het seizoen mee-eet. “Ten eerste bevatten verse producten meer voedingsstoffen dan producten die veel kilometers hebben gemaakt om hier te komen”, aldus Van der Steen. “Bovendien zorgt met het seizoen mee eten voor een gevarieerd dieet, dit komt je gezondheid ten goede. Het is goed om ons lichaam niet 365 dagen per jaar dezelfde voeding te geven. Een eenzijdig eetpatroon leidt tot nutritionele tekorten en kan de balans in het lichaam verstoren. Daarom is veel variatie in je voeding al jaren mijn motto!”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Unsplash