Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lekker dan: tijgermug alweer op verschillende plekken in Nederland gespot

Lekker dan: tijgermug alweer op verschillende plekken in Nederland gespot

Lekker dan: tijgermug alweer op verschillende plekken in Nederland gespot

De Aziatische tijgermug, een insect dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen, is dit jaar al aangetroffen in Westland, Lansingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul. Dat melden de NVWA en het platform ‘Stop Invasieve Exoten’.

Weinig kans op ziekte

Volgens de NVWA is er nog geen besmette mug aangetroffen in ons land en is de kans op het overdragen van een ziekte op dit moment verwaarloosbaar. Maar toch blijft de voedsel- en warenautoriteit er volgens eigen zeggen vanwege het risico bovenop zitten.

Mee met banden en bamboe

De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Als er tijgermuggen worden waargenomen, onderzoekt de NVWA om te beginnen een gebied van honderd meter rondom de vindplek.

Honderden muggen gevangen

Het platform klaagt erover dat de NVWA de namen niet communiceert van de bedrijven die in verband kunnen worden gebracht met de aanwezigheid van de mug, maar de autoriteit zegt dat dat gebruikelijk is. De NVWA geeft wel de wijken van de gemeenten waar de mug is gezien. Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Het kan gaan om grote hoeveelheden; zo bleek dit jaar dat er in Valkenburg aan de Geul vorig jaar maar liefst 350 tijgermuggen waren gevangen.”

Lees ook
O no: de Aziatische tijgermug heeft zich definitief in ons land gevestigd

Bestrijding

De bestrijding van de muggen door de NVWA bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen en het lokken van volwassen muggen. “Indien broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruik gemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan. Heel soms wordt gebruikgemaakt van een insecticide om volwassen muggen te doden”, vertelt de NVWA.

Wie een tijgermug spot – te herkennen aan zijn kleine formaat en zuiver zwarte lijf met opvallende witte strepen – kan dat bij de NVWA melden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock