Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Thuiswerken in de hitte: is je werkgever ook nu verplicht een koele werkplek te bieden?

Thuiswerken in de hitte: is je werkgever ook nu verplicht een koele werkplek te bieden?

Thuiswerken in de hitte: is je werkgever ook nu verplicht een koele werkplek te bieden?

Nederland werkt massaal thuis, terwijl we midden in een hittegolf zitten. Op de werkvloer is een werkgever verantwoordelijk voor een koele werkplek, maar hoe zit dat nu we op onszelf en ons eigen huis zijn aangewezen vanwege het coronavirus?

Airco of ventilator vergoed?

Helaas, waar op een kantoor gezorgd moet worden voor verkoeling, geldt dat niet voor thuis, blijkt uit navraag bij werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV. “De werkgever is niet verplicht om voor een koele werkplek thuis te zorgen”, zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN dinsdag. “En hoeft ook de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco niet te vergoeden.” En helaas, dat geldt ook voor een (0pblaas)zwembadje.

Tropenrooster

Vakbond FNV bevestigt dat. “Niet alle regels die van toepassing zijn op kantoor, gelden voor thuiswerken.” Maar nu door het advies van de overheid in verband met de coronamaatregelen mensen en masse thuiswerken, geven zowel de werkgeversvereniging als de vakbond wel handvatten om het verhitte thuiswerkleed te verzachten. Zo stellen beide voor dat in overleg de werktijden kunnen worden aangepast, een soort tropenrooster. “Bijvoorbeeld werken aan de randen van de dag als het koeler is in je werkruimte”, licht een woordvoerder van FNV toe. Ook adviseren zowel de werkgevers als de vakbond dat werknemers vaker pauze zouden moeten nemen, in een koele ruimte. “En vaker douchen.”

Bedrijfsarts

Zonwering wordt in alle gevallen genoemd als een vereiste, maar ook hierbij geldt dat de werkgever niet op hoeft te draaien voor de kosten hiervan. “Hou bijvoorbeeld de gordijnen dicht”, wordt geadviseerd als kostenneutrale oplossing hiervoor. Als thuiswerkers al kampen met gezondheidsklachten en als gevolg van de hitte meer last hebben, moeten ze overleggen met de bedrijfsarts over wat wijsheid is. “Hij kan de werknemer maatwerkadvies geven”, zegt AWVN.

Temperatuurschade

In het Arbobesluit, de uitwerking van de Arbowet waarin regels staan om arbeidsrisico’s tegen te gaan, staan geen concrete gegevens over bijvoorbeeld bij welke temperatuur het nog te doen is om thuis te werken. “In het Arbobesluit staat alleen dat de temperatuur geen schade aan de gezondheid van de werknemers mag veroorzaken.”

Lees ook
Houd niet alleen je hoofd maar óók je laptop koel: zo overleeft-ie een hittegolf

Minder productief in hitte

Door de werktijden aan te passen en vaker pauze te nemen, loopt in ieder geval de productiviteit van de werknemers terug. “Een te warme thuiswerkplek zorgt wel voor een lagere productiviteit én een rotgevoel”, zegt de FNV daarover. Op sommige kantoren kunnen werknemers weer mondjesmaat terecht. “Als het echt niet te doen is thuis, kun je misschien afspraken maken om toch op kantoor te werken.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock