Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Op welke temperatuur moet je wassen?

Op welke temperatuur moet je wassen?

Op welke temperatuur moet je wassen?

Hoewel wasmachines steeds beter worden, is het nog wel belangrijk om te kiezen voor het juiste programma. Maar op hoeveel graden moet je wassen?

Op hoeveel graden moet je wassen?

Wanneer moet je op 30°C, 40°C, 60°C of 90°C wassen?

Wassen op 30°C

Moest je vroeger nog op 60°C wassen om vlekken weg te krijgen, tegenwoordig lukt dit al op 30°C. Is je kleding niet al te vies, dan is deze temperatuur prima. Groot pluspunt: draai je een wasje op 30°C, dan ben je groen bezig. Je gaat zowel zuinig om met water als met elektriciteit. 

Wassen op 40°C

40°C is nu een van de meest gebruikte temperaturen, vooral voor de bonte was. Zelfs flink bevuilde was wordt er al schoon mee. Dit komt doordat niet alleen onze wasmachines, maar ook de was- en vlekkenmiddelen sterk verbeterd zijn. Hierdoor is ook een voorwas niet meer nodig en bespaar je dus weer op de energierekening.

Wassen op 60°C

Op 60°C wordt wasgoed niet alleen vlekvrij, maar ook nog eens hygiënisch schoon. Vooral handdoeken, beddengoed en vaatdoekjes zijn geschikt om op deze temperatuur te wassen. Je weet dan zeker dat alle bacteriën, schimmels en huismijt het niet overleven. Ook sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes worden daarom vaak op 60°C gedraaid. 

Wassen op 90°C

Wassen op 90°C wordt ook wel de kookwas genoemd. Handig om af en toe te doen, want hiermee verleng je de levensduur van de wasmachine en laat je vieze geurtjes verdwijnen. Die hoge temperatuur voorkomt namelijk de nesteling van zeepbacteriën, schimmels en vetluis. Wel goed om te weten: een was draaien op 90°C is vijf keer zo duur als op 30°C.

NOTE: Check altijd de labels in kleding. Hierop staat aangegeven of die wel of niet in de wasmachine mag en krijg je advies over het soort wasprogramma en de temperatuur.

Lees ook: