Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hoe gebruik ik een Tajine?

Hoe gebruik ik een Tajine?

Hoe gebruik ik een Tajine?

In een tajine kun je heerlijke Marokkaanse stoofgerechten maken. Heb je zelf een tajine gekocht of gekregen? Lees dan hieronder hoe je deze mooie kookpot kunt gebruiken. Dat wordt genieten!

Wat is een tajine?

Een tajine is een aardewerken kookpot die bestaat uit een grote schaal en een kegelvormige deksel. Hij is vooral bekend uit de Marokkaanse keuken, maar wordt in meer landen gebruikt. In de tajine kun je heerlijke stoofgerechten maken. Dankzij de kegelvormige deksel verdampt het vocht in de nok en condenseert beter. Daardoor hoeft tijdens het stoven nauwelijks vocht toegevoegd worden. Er bestaan twee soorten: geglazuurde en ongeglazuurde tajines. De volledig geglazuurde tajines zijn niet bedoeld om in te koken, deze gebruik je om salades in op te dienen.

Het eerste gebruik

Het is bij een tajine belangrijk dat je hem eerst een tijdje in water laat weken. Op deze manier voorkom je dat hij barst tijdens het verhitten. Dit is alleen nodig bij het eerste gebruik.

Stap 1
Zet de tajine vóór het eerste gebruik minimaal 24 uur in een emmer of gootsteen vol water. Gebruik je hem niet zo vaak? Dan is het aan te raden hem voor elk gebruik nogmaals een uurtje te weken.

Stap 2
Het is ook verstandig om de tajine voor het eerste gebruik in te vetten met wat zonnebloemolie. Als je hem daarna even op het vuur verwarmt neemt hij de olie op en kun je hem voortaan gewoon blijven gebruiken.

Koken in de tajine

Nu komt het leuke gedeelte, lekker koken in de tajine. Je kunt hem bijna overal gebruiken: op het gasfornuis (gebruik wel een vlamverdeler) maar ook op een elektrische of keramische kookplaat. Ook kun je hem in de oven zetten of op een houtvuur of barbecue. Voorkom wel dat je de tajine aan extreme temperatuurwisselingen blootstelt, dus verwarm hem geleidelijk en zet hem niet zo uit de koelkast op het vuur.
Wedden dat je vrienden verbaasd opkijken als jij een heerlijk tajine-gerecht op tafel zet?

Op zoek naar een recept? Maak deze lustopwekkende stoofpot! Bak het vlees eerst even aan in een normale pan voor je het in de tajine doet.

Schoonmaken

Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.

Heb jij wel eens iets met de tajine gemaakt?