Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Supermarktketen Lidl werd afgeperst met vergiftigde potten Nutella

Supermarktketen Lidl werd afgeperst met vergiftigde potten Nutella

Supermarktketen Lidl werd afgeperst met vergiftigde potten Nutella

Drie Duitse mannen hebben vorig jaar geprobeerd supermarktketen Lidl af te persen. Het drietal eiste 15 miljoen euro van het concern. Als Lidl niet zou betalen, zouden de mannen vergiftigde potten Nutella in de schappen van twee filialen te plaatsen. De drie zijn inmiddels gearresteerd.

De daders stuurden een anonieme dreigmail met daarin het vreemde verzoek. Lidl nam het dreigement in eerste instantie niet serieus en reageerde niet. Een tijdje later werden er daadwerkelijk vergiftigde potten chocopasta gespot in Lidl-filialen in Wuppertal en Dortmund.

Pesticiden

Door met een spuit in de beschermende folie te prikken, waren de daders erin geslaagd pesticiden te mengen in twee Nutella-potten. De potten werden op tijd gevonden en niemand raakte gewond. Later bleek dat de hoeveelheid pesticiden in de chocopasta niet dodelijk was.

Toch nam Lidl contact op met de drie afpersers – die zich voordeden als één persoon onder de naam Alfred Neumann, een overleden Duitse schrijver. Het is niet duidelijk of de politie bij het contact betrokken was, maar Lidl en ‘Alfred Neumann’ kwamen uiteindelijk tot een overeenkomst. De supermarktketen zou de afpersers 5 miljoen euro geven. Bij de geplande overhandiging van het geld kwamen de daders niet opdagen.

Digitaal

Later eisten de afpersers het geld digitaal, in zogeheten Bitcoins. Deze online munteenheid is anoniem en kan dus niet getraceerd worden. Lidl besloot dit verzoek niet in te willigen en liet de deadline passeren.

Bijna een jaar later heeft de Duitse politie drie verdachten kunnen arresteren. Het gaat om mannen, tussen de 43 en 46 jaar, uit de regio Nordhein-Westfalen.

 

 

Lees ook:

 

Bron: Het Nieuwsblad, Bild