Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Stevia: Natuurlijke zoetstof met 0 calorieën

Stevia: Natuurlijke zoetstof met 0 calorieën

Stevia: Natuurlijke zoetstof met 0 calorieën

Lekker zoet eten en toch niet gestraft worden op de weegschaal? Het kan met stevia, de zoetstof zonder calorieën. Omdat niet iedereen bekend is met dit natuurlijke alternatief voor suiker, bekeken we drie veelgehoorde vooroordelen. Zijn het feiten of fabels?

TEKST2

Stevia is toch heel bitter?

Stevia of honingkruid wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant en is in Zuid-Amerika al eeuwen bekend als caloriearm zoetmiddel. Op heel veel plekken in de wereld wordt stevia verwerkt, zoals in Japanse sojasauzen en Canadese brownies. In landen als Brazilië en China is het populair, wij moeten er nog even aan wennen. Dat komt doordat stevia in grote hoeveelheden inderdaad een typische nasmaak kan geven die wij hier niet zo goed kennen.

Zoetstoffen zijn slecht voor je gezondheid

Sinds december 2011 is stevia (met E-nummer E960) toegelaten op de Europese markt als veilig voedingsadditief en als tafelzoetstof. In de Europese wetgeving staat dat het mag worden toegevoegd aan light frisdranken en light bier, ijs, yoghurtdranken, desserts, vruchtennectar, jam, marmelade, snoep, chocolade, kauwgom, salades, soepen, sauzen en zoetjes. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je snel te veel stevia binnenkrijgt. Daar zou je echt liters light frisdrank per dag voor moeten drinken!

Met stevia kun je niet koken of bakken

Stevia kun je zonder problemen verhitten en is daarom een prima zoetstof om mee te koken. De chemische structuur verandert niet, dus is het geschikt voor in je gekookte peertjes, appeltaart of pannenkoeken.

 

Vier weetjes

  • Stevia is tot 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën.
  • Stevia heeft geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes.
  • 6 theelepels of 5% van wat we dagelijks eten en drinken zou uit suiker mogen bestaan, volgens het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • 48,3% van de Nederlanders van 19 jaar en ouder is te zwaar. Meer mannen (53%) dan vrouwen (43,7%) kampen met overgewicht.
   Bron: CBS

 

Coca-Cola life

Stevia wordt ook verwerkt in een nieuwe variant van Coca-Cola: Coca-Cola life. Vanaf 3 januari is deze nieuwe cola verkrijgbaar bij de Albert Heijn bij jou in de buurt. Wil je meer weten over Coca-Cola life? Klik dan hier.