Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Geniet van het zonnetje! 8 stappen om je tuin een grote upgrade te geven

Geniet van het zonnetje! 8 stappen om je tuin een grote upgrade te geven

Geniet van het zonnetje! 8 stappen om je tuin een grote upgrade te geven

Is je tuin één grote wildernis, glijd je uit over de tegels en is er geen kleur in je borders meer te bekennen? Met deze tips creëer je in no time een everlasting bloemenzee. Enne, met dit weer (vandaag wordt het zo’n negen tot twaalf graden zónder wind) is dat helemaal geen straf. Plús, in tijden van de coronacrisis ook een prima tijdverdrijf. Paar dagen moeite, nog jaren plezier!

Stap 1: plan(t) de campagne

Breng in kaart wat wel en niet door kan naar je nieuwe tuin. Net als bij de verbouwing van een huis is dit een fase waar je even doorheen moet voordat je echt aan de slag gaat. Ben je tevreden over de huidige indeling? Liggen de paden en terrassen op logische plekken en kun je vanaf je terras of vanuit de woonkamer ook van de bloemborders genieten? Uitgaan van een bestaande indeling scheelt veel geld, want het aanpassen van de bestrating is een aanslag op je portemonnee. Een andere optie is om alleen wat tegels weg te halen voor een (kleine) bloemenborder. Ook op het terras zelf kun je nog heel wat planten kwijt door ze in potten en bakken te zetten.

Stap 2: gazon vernieuwen

Geef je gazon een simpele, snelle oppepper door het te verticuteren. Oftewel: de mossen en de dode grassen (de beruchte ‘viltlaag’) verwijderen. Hier heb je een verticuteermachine voor nodig die je voor een dagdeel bij het tuincentrum kunt huren. Een uurtje werk en je hebt al een heel ander gazon. Niet schrikken, want het zit daarna vol kale plekken. Die kun je nu, in het voorjaar, inzaaien met graszaad. Et voilà, binnen een paar weken heb je weer een mooie mat. Daarna is het een kwestie van goed onderhoud, anders verdringt het mos opnieuw de grasplanten. Strooi op tijd mest in het groeiseizoen (maart en juni) en test met een pH-meter de zuurgraad van de bodem. Als de grond te zuur blijkt (tussen de zes en zeven pH is normaal), is het aan te raden kalk te strooien.

Stap 3: tuintegels opfrissen

Tuintegels met groene aanslag worden als nieuw door ze schoon te schrobben met een ouderwets middel als groene zeep. Laat de hogedrukreiniger, chemische middelen en azijn voor wat ze zijn, want die zorgen ervoor dat de tegels poreuzer worden – waardoor algen en mos zich er juist aan gaan hechten. En chemische goedjes kunnen gevaarlijk zijn voor katten, die hun pootjes likken nadat ze eroverheen hebben gelopen. Poreuze betontegels kun je behandelen met een impregneermiddel of coating om nieuwe aanslag te weren.

Stap 4: onkruid wieden

Je kent ze wel, de ouderwetse voortuintjes met veel zand en weinig plant, waarin de eigenaar wekelijks een rondje maakt om al het opkomende groene grut weg te schoffelen. Eh, tuinieren anno 2020 doe je echt zonder schoffel. Want als je gaat schoffelen om nieuwe onkruidplantjes te tackelen, haal je steeds een voorraad bloemzaad naar boven  – waar licht en lucht de trigger vormen voor nog meer nieuwe plantjes. Beter is het om met je knieën op een knielkussentje te gaan zitten en het onkruid er met de hand uit te trekken. Lekker lui op je billen gaan zitten en zo de border af  ‘schuiven’  is ook een optie, niemand die je ziet tussen de planten. Mooi meegenomen is dat je door dit selectief wieden de nakomelingen van mooie planten een eerlijke kans geeft om te groeien. Natuurlijk is dit geen klus die je wekelijks wilt doen, sla dus stap 6 niet over.

Stap 5: vaste bloeiers kiezen

Zo’n bloemenborder die van maart tot oktober in bloei staat, vlagen van parfum door je tuin verspreidt en waar vlinders en bijen niet weg te slaan zijn. Het is geen droom, jij kunt het ook. Begin nu met het aanplanten van zo’n langdurig mooie bloemenborder. Kies als basis vaste, langbloeiende planten die jaar na jaar bloeien, onze winters goed doorstaan én waar je vrijwel niets aan hoeft te doen. Als je soorten kiest die zeker vier maanden bloeien, heb je van mei tot november een bloemenzee in je tuin. Laat je goed informeren bij het tuincentrum. Natuurlijk zijn oosterse papavers prachtig, maar de bloemen blijven hooguit drie weken aan de plant. Natuurlijk precies als jij op vakantie bent… Wil je aan het bloeiende basispalet nog een beetje pit toevoegen, voeg dan wat eenjarigen toe (zie stap 6).

Stap 6: eenjarigen toevoegen

Kan je vaste plantenborder wel een beetje sjeu gebruiken? Vraag dan bij het tuincentrum naar een- en tweejarige planten zoals verbena, zinnia en cosmea. Het grote voordeel is dat ze veel uitbundiger bloeien dan vaste planten – en daar niet mee ophouden tot de eerste vorst. Dat je ze kunt blijven plukken voor in de vaas, is mooi meegenomen. Meng ze zo veel je wilt door je vaste-plantenborder, maar besef wel dat ze met de vorst te gronde gaan.

Stap 7: voorkom onkruid met bodembedekkers

Het geheim van een onkruidvrije bloemenborder is goed bedekte aarde. Open stukken zand zijn niet natuurlijk; daar waar een sprankje licht bij komt, groeien in de natuur nieuwe plantjes. Aan jou dus de taak ervoor te zorgen dat de bodem in je tuin goed bedekt is. Breng tussen de planten een dikke mulchlaag aan van bijvoorbeeld houtsnippers of bladeren. Nog effectiever (en mooier!) zijn bodembedekkende planten die zich over de bodem van je tuin verspreiden. Als je vanaf het begin al minder wilt wieden, moet je daar niet op besparen.

Lees ook
Tuin in de schaduw? Kies dan voor deze planten

Stap 8: kruiden & plukfruit erbij

Droom je al jaren van verse keukenkruiden binnen handbereik of van plukfruit uit eigen tuin? This is the moment! Je hoeft er echt geen enorme tuin voor te hebben. Leifruit kun je prima in potten houden of tegen de schutting planten doordat het nauwelijks ruimte inneemt, en in de nazomer kun je mooi wel een emmertje appels of peren oogsten. Ook keukenkruiden kun je prima in potten houden en dus zelfs op het balkon of in de vensterbank opkweken. Er zijn heel veel vaste keukenkruiden die onze winters doorstaan zoals salie, bieslook, bonenkruid en rozemarijn. Je kunt ze aanplanten in een zonnige border tussen de andere planten; een beetje voorin zodat ze niet worden overschaduwd. Marokkaanse munt is onmisbaar voor in de thee en oosterse gerechten, maar houd ’m wel in potten: in de border gaat ie aan de wandel en woekert ie in no time overal tussendoor.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Rolinda Windhorst