Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo maak je de spullen uit je voorraadkast op (en hoef je niet te hamsteren)

Zo maak je de spullen uit je voorraadkast op (en hoef je niet te hamsteren)

Zo maak je de spullen uit je voorraadkast op (en hoef je niet te hamsteren)

Meestal staat hij propvol: je voorraadkast. In de loop van de jaren stapelen de potjes, blikken en flessen zich steeds verder op. Vooral in tijden van de coronacrisis – en we massaal aan het hamsteren zijn – is het handig om eens te kijken wat allemaal nog je nog in huis hebt. Juist deze etenswaren kun je nu opmaken.

Foodblogger Karin Luiten en kookboekenschrijfster Francesca van Berk leggen aan Nu.nl uit dat mensen nu steeds meer bezig zijn met hun eten. “Ze denken na wat ze in huis moeten halen en hoe vaak ze naar de supermarkt gaan. Ook willen mensen minder voedsel verspillen”, aldus van Berk.

Volle voorraadkast

Daarom vinden de etensgoeroes dat je beter eerst kunt kijken wat je allemaal al in huis hebt, voordat je allemaal nieuwe dingen gaat kopen. Mensen hebben vaak amper zicht op wat er allemaal in de voorraadkast (of vriezer) hebben. Van Berk had zelf een overvolle vriezer, waar ze vooral spullen in stopte en maar weinig uit haalde. “Dit zijn nu de basiscomponenten waarmee ik de komende weken ga koken”, aldus Van Berk. “Ik ga nu één of twee keer per week naar de supermarkt voor verse groente en fruit. Dat combineer ik met de spullen die zich in mijn voorraadkast en vriezer bevinden.”

Alleen maar bonen

In deze periode lijken vooral ingeblikte bonen aan een revival bezig. Bonen zijn lekker goedkoop en worden niet voor niets armeluisvoedsel genoemd. “Bonen zijn multifunctioneel. Ze zijn een enorme plantaardige eiwitbron, heel voedzaam en bovendien raak je er snel van verzadigd”, aldus van Berk. Bruine bonen en kidneybonen doen het behalve in Mexicaanse gerechten ook goed in stoofschotels. Voor een salade kies je eerder voor kikkererwten of zwartoogbonen.

Lees ook:
Uitmesten, maar: met deze tips wordt je kledingkast opruimen een eitje

Creatief

Je wordt enorm creatief in de keuken als je alleen maar met producten kookt die je al in huis hebt, zie het als een soort quarantaine-challenge. “Doe er eens iets heel anders mee. Ik had zelf met gehakt gevulde groenten in de vriezer. Ik heb het uiteindelijk fijngehakt en als vulling voor broodjes gebruikt. En een restje gekookte groente bijvoorbeeld kun je verwerken in een omelet, soep of pastasaus, een tosti of een hartige taart.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock