Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Spullen loslaten, zo doe je dat

Spullen loslaten, zo doe je dat

Spullen loslaten, zo doe je dat

Spullen loslaten lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt rust en ruimte creëren, zowel in je huis als in je hoofd, maar bent bang om de tastbare herinnering kwijt te raken. Heel herkenbaar! Deze tips helpen je een beetje op weg… 

Spullen loslaten

Flair geeft tips om het ‘ontspullen’ – het loslaten en dus minimaliseren van spullen – aan te pakken:

 • 20/20-regel
  The Minimalists zijn twee vrienden die in 2010 ontdekten dat een leven met fulltime baan, een goed inkomen en heel veel spullen niet gelukkig maakt. Zij hanteren sindsdien, en veroveren de wereld met, de zogeheten 20/20-regel: alles wat je binnen 20 minuten voor maximaal 20 euro kunt kopen, kun je wegdoen. Hiermee tackel je de ’gevaarlijke’ vier woorden ’voor het geval dat’.
 • ‘Does it spark joy?’
  De werkwijze van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo is heel simpel. Volgens haar begint grondig opruimen met weggooien. Haar ervaring is dat iedereen moeiteloos tientallen vuilniszakken kan vullen. Haar enige criterium: ‘Maakt dit object je gelukkig?’ Zoals zij het zegt: ‘Does it spark joy?’ Om deze weggooi-fase succesvol te doorlopen is het volgens Kondo belangrijk dat je begint met eenvoudige spullen, zoals kleding en boeken. Pas later in het traject neem je tijd voor spullen met emotionele waarde.
 • Digitaliseer
  Spullen waar je veel waarde aan hecht, maar niet per se hoeft te bewaren, kun je ook digitaliseren.
 • Onthoud het doel
  Het doel is om meer rust en ruimte te creëren in je huis en in je hoofd. Draagt het wegdoen van een item daaraan bij? Laat het dan los.
 • Goed doel
  Voor jou heeft een item emotionele waarde, maar je doet er al jaren niets meer mee. Het staat te verstoffen of is opgeborgen op zolder. Geef het aan een goed doel, en maak er iemand anders blij mee. Zo weet je dat een ander er op dit moment meer plezier aan beleeft, en die gedachte geeft ook weer rust en ruimte.

 

Succes! Deel ook jouw tips, in een reactie hieronder.

Lees ook: