Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Speciale wasvoorschriften voor kleding

Speciale wasvoorschriften voor kleding

Speciale wasvoorschriften voor kleding

We weten allemaal wel wat de icoontjes op een wasvoorschrift betekenen. Toch vragen materialen als zijde, wol, dons, wol, fluweel, leer en kasjmier om een speciale aanpak. Flair heeft de beste tips voor je op rij gezet!

Wasvoorschriften zijde

Kledingstukken van zijde kun je altijd naar de stomerij brengen, maar om kosten te besparen kun je het ook met de hand doen. Was de kledingstukken in koud of lauw water met een klein beetje zacht wasmiddel. Zijde bestaat uit natuurlijke vezels en kan niet goed tegen temperatuurverschillen, want dan gaat het materiaal ‘schrikken’. Het is dus belangrijk het vooral niet te koud of warm te wassen. Wring zijde ook nooit uit, maar rol het kledingstuk in een droge handdoek en duw zachtjes het overtollige water eruit.

Wasvoorschriften leer

Bescherm kledingstukken van leer, zoals leren jasjes, altijd met een beschermende spray. Je kunt leer ook altijd een beetje opboenen met een vochtige doek. Omdat leer makkelijk uitrekt, is het belangrijk om een leren jas op een goede kapstok te handen. Ruwe, droge plekken behandel je met een speciale conditioner voor leer.

Wasvoorschriften kasjmier

Het maakt niet uit wat er op het wasvoorschrift staat: kasjmier was je het beste in koud water en niet meer dan een keer per maand. Hang een nat kasjmier truitje nooit bij de schouders op, want het gewicht van het water zorgt ervoor dat het doorhangt. Leg het daarom plat op een handdoek te drogen en wring het niet uit.

Wasvoorschriften dons

Als je jassen en dekens van dons wilt wassen, heb je maar een klein beetje wasmiddel nodig. Als je jas of deken heel erg vuil is, stop je de wasmachine halverwege de wasbeurt en laat je zo’n 30 minuten intrekken. Daarna start je de wasmachine weer. Om er zeker van te zijn dat alle zeepresten verwijderd zijn, kun je je machine altijd nog een keer draaien zonder wasmiddel erbij. Drogen doe je in de droogtrommel met een paar tennisballen erbij. Hiermee voorkom je dat de vulling brokkelig wordt.

Wasvoorschriften wol

Vlekken op wollen kleding en jassen kun je het beste onmiddellijk verwijderen door te deppen met koud water (nooit wrijven). Voor de grote wasbeurt kun je het beste vertrouwen op je eigen handen of op het wolprogramma van een goede wasmachine. Gooi wol nooit in de droger. Leg het kledingstuk op een handdoek en laat het circa 24 uur drogen. Op die manier komt het materiaal weer terug in vorm.

Wasvoorschriften fluweel

Fluwelen kledingstukken kunnen gewoon in de wasmachine. Wat je niet mag doen: strijken. Een strijkijzer laat namelijk sporen achter. Probeer ook nooit vlekken of vouwen te verwijderen door te deppen of te wrijven. Op deze manier druk je de vezels. Je kunt het dan beter naar de stomerij brengen. Kreukels haal je er uit door in een stomende douche te hangen.

Beeld: Houzz.com