Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Snurkende partner? Probeer ‘es deze tips

Snurkende partner? Probeer ‘es deze tips

Snurkende partner? Probeer ‘es deze tips

Snurken is niet sexy! Sterker nog: het kan heel vervelend zijn, zo’n man (of vrouw) die de hele nacht naast je bomen om ligt te zagen. Of zelf snurken natuurlijk. Ook niet heel chill, als je telkens van jezelf wakker schrikt. En dan niet meer kan slapen van je snurkende wederhelft. Goed nieuws: er is wat aan te doen.

Zoals? 3 maanden lang 3 keer per dag 8 minuten mond- en tonggymnastiek doen, volgens slaaponderzoekers van de universiteit van São Paulo.

Stop snurken

De slaaponderzoekers publiceerden hun bevindingen in het medisch-wetenschappelijke blad Chest. Snurkers krijgen nu nog vaak het advies om ’s avonds geen alcohol te drinken, te proberen niet op hun rug te slapen, of af te vallen. Gymnastische oefeningen voor tong en mond kunnen, zo blijkt nu, ook helpen en wel tot een derde minder snurken opleveren.

De oefeningen zorgen ervoor dat de mond- en tongspieren steviger worden, waardoor de tong tijdens het slapen minder makkelijk achter in de keel zakt. Dat is namelijk wat het snurkgeluid veroorzaakt. Nu is het effect van training op het snurken voor het eerst objectief gemeten.

Lees ook: 
Een keer iets anders mixen?
Maak eens een van deze verfrissende botanical beertails

Trainen, trainen, trainen

Het beschreven trainingsprogramma bestaat uit 6 oefeningen. Eén daarvan is: druk de punt van de tong tegen het verhemelte en beweeg hem naar achteren (20 keer). Een andere: steek een vinger in de mond en druk ertegenaan door de wangspier aan te spannen (10 keer). Ook moet eten afwisselend rechts en links worden gekauwd.

En…

Wat bleek, de oefeningen bleken vooral de intensiteit van het snurken te verminderen bij gezonde mensen en mensen met lichte slaap-apneu. Bij hen nam het snurken met bijna 60% af. In een enquête achteraf constateerden de snurkers zelf overigens geen duidelijke verbetering. Maar hun bedpartners, die vaak wakker werden of slecht konden inslapen, rapporteerden wel een betere nachtrust.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock