Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom sleur goed is en de sleutel tot een gelukkiger leven

Waarom sleur goed is en de sleutel tot een gelukkiger leven

Waarom sleur goed is en de sleutel tot een gelukkiger leven

Als je googled op het woord ‘sleur’ zie je vooral veel artikelen over hoe je de sleur kunt verbreken. Terwijl er eigenlijk niets mis is met sleur. Sterker nog: als je sleur goed ‘gebruikt’ maakt het je gelukkiger en creatiever.

Alle dagen die op elkaar lijken. We gruwelen ervan. Het liefst maak je elke dag anders door iedere avond iets te plannen en in het weekend erop uit te gaan. En dan, bam, zit je ineens noodgedwongen thuis door een virus en is elke dag hetzelfde.  

Geen afleiding

Waarom is het nou zo heftig om ineens zoveel thuis te zijn? Omdat er geen afleiding meer is. Eerder had je genoeg om te ‘vluchten’ uit de sleur van slapen, eten, werken, slapen, eten en werken. Je ging ergens lunchen, even shoppen voor een nieuwe trui, ging met de kinderen naar een speeltuin, dronk ’s avonds met iemand een wijntje en je plande met je partner een weekendje weg. Dat kan ineens allemaal niet meer omdat we gedwongen zijn om thuis te blijven.

 1. Reflectie op je leven

  Van de nood een deugd maken dan maar. Want sleur en verveling zijn eigenlijk helemaal niet zo slecht voor je. Alleen zijn ze wel confronterend, omdat je niet meer gewend bent om zo lang geen afleiding te hebben. Normaal heb je enorm veel prikkels om je heen, en die vallen ineens weg. Het positieve ervan is dat je met een afstandje naar je leven kunt kijken omdat je er nu noodgedwongen los van komt. Leefde je zoals je wil leven? En zo niet, hoe kun je dat veranderen?

  Lees ook: Relatie in een sleur? Waarom een break helemaal geen slecht idee is

 2. Creatief

  Ook maakt verveling ons creatiever. Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen stelt dat de beste ideeën komen van wetenschappers die in hun vrije tijd aan het niksen waren. Want op het moment dat je iets doet waarbij je weinig prikkels krijgt, zoals douchen, wandelen in de natuur of een moeilijke puzzel probeert te leggen, krijgen je hersens even rust. En dan ontstaat er ruimte voor creativiteit (en goede oplossingen).

 3. Blij met jezelf

  Nu je weinig mensen ziet, zul je juist nu geneigd zijn om veel op social media te zitten. Maar sinds de komst van social media hebben mensen ook meer psychische klachten, blijkt uit tal van studies. Dat komt doordat je bij het zien van wat anderen doen, het gevoel krijgt dat je iets mist. Al zul je dàt nu niet snel voelen, aangezien iedereen thuis zit. Maar je kunt wel het idee krijgen dat anderen het leuker hebben dan jij nu. Kortom: leg die telefoon aan de kant. Zet ‘m een paar uur per dag uit. Door je op jezelf te richten, ga je je uiteindelijk gelukkiger voelen.
  Doordat je nu minder mensen ziet, word je ook automatisch minder bevestigd door je omgeving. En dat kun je missen. Maar het biedt ook ruimte om te voelen wat voor jou belangrijk is, los van de buitenwereld. Door intrinsieker te leven (dat wil zeggen, minder afhankelijk te zijn van de goedkeuring van je omgeving), word je gelukkiger.

Bron: gezondheidsnet.nl | Beeld: Unsplash