Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Single en een modaal salaris? Dan maak je amper kans op de huizenmarkt

Single en een modaal salaris? Dan maak je amper kans op de huizenmarkt

Single en een modaal salaris? Dan maak je amper kans op de huizenmarkt

Wat we eigenlijk al wisten, is nu door onderzoek van de Hypotheker bevestigd: als single met een modaal salaris is een huis kopen vrijwel niet te doen. Slechts drie procent (!) van alle koopwoningen is voor deze groep bereikbaar. 

Groningen of Friesland

Met een modaal inkomen verdien je jaarlijks 36.500 euro exclusief vakantiegeld. Met dat salaris kun je een hypotheek krijgen van 188.000 euro. Als je een huis zoekt in Groningen of Friesland zijn de kaarten het best geschud. Daar maak je als single met een gemiddeld inkomen kans op meer dan 1 op de 10 woningen. In Drenthe, Limburg en Zeeland ligt dat aantal net onder de 10 procent, in Overijssel is 6 procent van de koopwoningen betaalbaar als je single bent.

Nul huizen in Amsterdam

Pas echt een kansloos verhaal wordt het als je zoekende bent in de Randstad. Het percentage koophuizen dat bereikbaar is voor deze groep mensen ligt in Amsterdam afgerond op… nul. In Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant is het niet veel beter: daar is 1 op de 100 koophuizen betaalbaar voor singles.

Stevig overbieden

Volgens De Hypotheker ligt het daadwerkelijke aanbod in de praktijk overigens nog een stuk lager. Deze percentages zijn gebaseerd op de vraagprijzen, maar stevig overbieden is op de huidige huizenmarkt meer regel dan uitzondering. Dat betekent dat je als huizenkoper een flinke zak eigen vermogen op tafel moet leggen. Financieel gezien wordt het je als single in Nederland dus knap lastig gemaakt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty