Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Schoonmaken met koffieprut

Schoonmaken met koffieprut

Schoonmaken met koffieprut

Gooi je koffiedik of koffieprut altijd meteen weg? Niet doen! Koffiedik kun je namelijk gebruiken voor verschillende doeleinden. Van het gebruik als schuurmiddel tot het bestrijden van vieze geurtjes en mieren. Nieuwsgierig? 10 tips!

Natuurlijke geurdispenser

Vieze geuren in de koelkast verdwijnen met koffiedik. Plaats een kommetje met verse koffiedik in de koelkast en laat het een dag of twee staan. De koffie absorbeert de geuren. Bye bye stank!

Zeep…

Knoflook, zalm, koriander… Er is een aantal producten die heerlijk geuren tijdens het koken, maar onaangenaam zijn als ze blijven ‘hangen’ op je handen. Verwijder de geur door je handen in te wrijven met een handvol gebruikte koffiedik en spoel af met warm water.

Tegen cellulitis

Weg met al die dure cellulitiscrèmes. Het antwoord op cellulitis is koffie! De cafeïne ondersteunt namelijk de vetverbranding en vermindert de verschijning van vetzakjes onder de huid. Meng wat warme koffiedik met kokosolie en wrijf het op je huid in cirkelvormige bewegingen. Spoel het na een paar minuten af.

Compost

Tuinbezitters zweren er al eeuwen bij: koffiedik als compost. En het is zeker geen fabeltje, want koffiedik is rijk aan fosfor, kalium, magnesium en koper. Allemaal ingrediënten die goed zijn voor bepaalde grondsoorten.

Glanzend haar

Wil je glanzend, gezond haar? Zet dan een grote pot extra sterke koffie. Laat het afkoelen en giet het vervolgens over droog haar. Laat het ongeveer twintig minuten zitten en spoel het daarna uit. Herhaal het een paar keer per week voor het beste resultaat!

Open haard schoonmaken

Wil je je open haard schoonmaken zonder dat er een zandstorm ontstaan? Wacht tot de kooltjes zijn afgekoeld en strooi wat vochtige koffiedik over de as. Laat het 15 minuten rusten en schep dan al het as weg. Als het goed is, heeft de koffiedik zich gehecht aan het as zodat het niet meer kan stuiven.

Tegen mieren

Wie last van mieren heeft, hoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te kopen. Droge, gebruikte koffiedik is namelijk dé oplossing! Een grote mierenhoop? Giet er een hele pot koffie over.

Geheim ingrediënt

Heb je nog wat gezette koffie over? Gooi het niet weg en gebruik het als geheim ingrediënt in gerechten, zoals chili, ijs en chocoladetaart. Of maak er marinade van voor bij de biefstuk.

Verwijder krassen

Krassen op houten meubelen verdwijnen direct door ze simpelweg in te wrijven met een beetje oploskoffie dat gemengd is met warm water tot een pasta.

Schuurmiddel

Koffiedik is een echte krachtpatsers als het op schrobben aankomt. Meng het met een beetje afwasmiddel en je werkblad, fornuis en koelkast zijn binnen no time helemaal schoon.

 

Bron

Lees ook: Koffie doet wonderen voor je haar