Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Schoonmaakmiddelen minimaliseren

Schoonmaakmiddelen minimaliseren

Schoonmaakmiddelen minimaliseren

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. De Grote Flair Opruimweken zijn gestart en daarom deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

Schoonmaakmiddelen minimaliseren

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar bij ons thuis stonden altijd aardig wat schoonmaakmiddelen in de kast. Eigenlijk te belachelijk voor woorden, want met een paar simpele natuurlijke middelen kun je je huis ook heel goed schoon krijgen.

De onnatuurlijke schoonmaakmiddelen hebben vooral een goed marketingteam achter zich, maar doen behalve schoonmaken verder niet veel goeds. Ze bevatten giftige stoffen waar je ademhalingsproblemen van kunt krijgen en soms ook huid-irriterende stoffen als zoutzuur. Daarnaast zijn die chemische schoonmaakmiddelen ook nog eens slecht voor het milieu. Ze zitten vaak in een plastic verpakking en sommige middelen bevatten oplosmiddelen die slecht zijn voor de organismen in het water. Het kan het allemaal een stuk simpeler én goedkoper.

Minimaliseer je schoonmaakmiddelen en maak in zes simpele stappen je eigen natuurlijke varianten:

Stap 1: Een vaste plek zoeken

Zoek een vaste geschikte en kindveilige plek voor je schoonmaakmiddelen. Hoewel de producten natuurlijk zijn, zijn ze nog steeds niet allemaal veilig om in te nemen. Zoek eventueel een leuk mandje of bakje om je schoonmaakspullen in te bewaren.

Stap 2: Plantenspuiten verzamelen

Schaf een tweetal water/plantenspuiten aan. Vraag om je heen wie er nog een heeft liggen, gebruik de flessen waar voorheen een schoonmaakmiddel in zat, kijk bij de kringloopwinkel of koop ze in de winkel. Je kunt natuurlijk ook gewoon een sopje maken met je natuurlijke schoonmaakmiddelen, maar zo’n spray is wel héél erg handig voor de alledaagse schoonmaak kan ik je uit ervaring vertellen.

Stap 3: Koop schoonmaakazijn, bakingsoda of natuurzeep

Schaf een aantal natuurlijke schoonmaakmiddelen aan of misschien heb je al een aantal van onderstaande schoonmaakmiddelen in huis. Aan slechts drie soorten schoonmaakmiddel heb je genoeg om het hele huis schoon te houden. De etherische olie is optioneel, je kunt daarvoor in de plaats natuurlijk ook échte citroen of lavendel gebruiken.

Schoonmaakazijn

Verkrijgbaar: in elke supermarkt
Prijs: ca. € 0,80
Gemaakt van: azijnzuur en water
Eigenschappen: wordt gebruikt om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen. Ook worden nare luchtjes ermee gecamoufleerd en wordt het als ontstoppingsmiddel van sanitair gebruikt. Schoonmaakazijn is een goede allesreiniger. Tegenwoordig kun je schoonmaakazijn ook in verschillende geurtjes krijgen, zoals lavendel.

Baking soda

Verkrijgbaar: bij de drogist, natuurwinkel, toko, supermarkt of online
Prijs: ca. € 1,50
Gemaakt van: een natuurlijk mineraal
Eigenschappen: te gebruiken in het huishouden, bij het koken, voor je gezondheid en je persoonlijke verzorging

Natuurzeep

Groene-, Marseille-, Sunlight-, Castilië-, en Aleppozeep schijnen het meest milieuvriendelijk te zijn.
Verkrijgbaar: hangt van de zeep af. Groene zeep en Sunlightzeep kun je in elke supermarkt krijgen en andere zepen vaak wel in een natuurwinkel.
Prijs: vanaf € 1
Gemaakt van: plantaardige olie (soja- of koolraapolie)
Eigenschappen: te gebruiken als ontvetter

Etherische olie

Tea tree-, citroen- en lavendelolie bijvoorbeeld.
Verkrijgbaar: bij natuurwinkels
Prijs: afhankelijk van de oliesoort
Gemaakt van: olie uit planten
Eigenschappen: te gebruiken als smaak- of geurstof, als (alternatief) geneesmiddel, als conserveermiddel of als grondstof

Stap 4: Maak je eigen schoonmaakmiddel

  • Allesreiniger voor de keuken, kamer en toilet
    Doe het volgende in een fles: 1 theelepel (baking) soda, 1 theelepel (groene) zeep, een paar druppels etherische citroenolie of pers wat citroensap uit. Vul de fles met afgekoeld gekookt water. Ruikt heerlijk en is ideaal om elke dag even je aanrecht, tafel of zelfs je toilet mee te sprayen en af te nemen met een doek.
  • Schoonmaakmiddel voor de badkamer
    Doe het volgende in een fles: 1/4 deel schoonmaakazijn, een paar druppels lavendel- en tea tree olie. Vul de fles met afgekoeld gekookt water. Heb je natuursteen in de badkamer? Gebruik dan de allesreiniger uit de eerste fles hierboven! Schoonmaakazijn lost namelijk kalk op en dat zit in natuursteen. Spuit na het douchen de kraan, de tegels, de spiegel en de wastafel even in en neem af met een droge doek.

Stap 5: Label de fles

Maak een mooi label voor op je fles met zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmiddel. Op mijn Pinterest-pagina heb ik een aantal voorbeelden en printables. Heb je hier geen zin in? Iets met watervaste stift er op schrijven werkt natuurlijk ook.

Stap 6: Verwijder chemische schoonmaakmiddelen

Geef je onnatuurlijke schoonmaakmiddelen weg of maak ze eerst op.

Nog meer natuurlijke schoonmaaktips!

  • Ramen: doe een scheut azijn in een spuitfles en vul deze bij met warm water. Als je de ramen in spuit, poetst en vervolgens afneemt met een krant, worden ze streeploos schoon. Een doorgesneden ui in het water helpt ook.
  • Toilet: gooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje schoonmaakazijn. Let op, dan gaat het flink bruisen! Borstel het toilet na 10 minuten schoon.
  • Schuurmiddel: maak je eigen schuurmiddel door een klein beetje water bij wat bakingsoda te voegen. Poetsen maar!

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl, want minimaliseren is de truc. Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl