Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Gaan jullie samenwonen? Dit moeten jullie weten over het verzekeren van jullie nieuwe huis

Gaan jullie samenwonen? Dit moeten jullie weten over het verzekeren van jullie nieuwe huis

Gaan jullie samenwonen? Dit moeten jullie weten over het verzekeren van jullie nieuwe huis

Samenwonen is een mooie stap, maar ook best veel geregel en gedoe. Naast het inpakken van dozen is het goed om na te denken over financiële zaken en verzekeringen. Welke woonverzekeringen zijn nu overbodig geworden en kun je stopzetten? Zelfs mensen die al jaren samenwonen betalen vaak te veel. Zonde van het geld. Woonexpert Michel Ypma van Independer helpt je graag op weg. 

Inboedelverzekering 

De inboedelverzekering loopt per huishouden. Je hebt deze verzekering nodig bij een huur- en koopwoning. Als je gaat samenwonen heb je vaak al allebei al een inboedelverzekering. Natuurlijk wil je graag één verzekering die dekking geeft voor jullie nieuwe situatie.

Woonexpert Michel Ypma van Independer: “Een nieuwe inboedelverzekering afsluiten is vaak voordeliger dan een van beide door laten lopen. Zeker als de inboedelverzekering al een paar jaar liep. Ga je samenwonen? Maak altijd een vergelijking van inboedelverzekeringen om te zien welke verzekering het beste bij jullie nieuwe situatie past.”

Opstalverzekering 

Gaan jullie samenwonen in een koopwoning? Dan is een opstalverzekering aan te raden. Daarmee verzeker je namelijk onroerende zaken (zoals het huis zelf, de keuken en badkamer) tegen schade. “De verzekering sluit je af voor het huis, dus je hebt er maar één nodig per huishouden”, aldus Michel Ypma.

Woon je in een koopappartement? Dan is de kans groot dat de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten voor alle appartementen. Controleer dit vooraf goed, zodat je zeker weet of je de verzekering moet afsluiten of niet. Bij een huurwoning is de huisbaas of verhuurorganisatie verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering 

Het maakt niet uit of jullie naar een koopwoning of huurhuis gaan: een aansprakelijkheidsverzekering is altijd handig. Je bent dan namelijk verzekerd als je iets kapot maakt of schade veroorzaakt. Als je gaat samenwonen hebben jullie aan één aansprakelijkheidsverzekering genoeg.

Woonexpert Ypma van Independer: “Let wel op: als een van jullie al zo’n verzekering heeft, moet je die wel wijzigen. Door het samenwonen verandert namelijk de gezinssamenstelling. De premie gaat wat omhoog, omdat je nu met z’n tweeën bent. Ook al gaat de premie omhoog, één verzekering is alsnog voordeliger dan twee aparte.” 

Lees ook
Goed om te weten: zijn je sieraden eigenlijk wel verzekerd met een inboedelverzekering?

Rechtsbijstandverzekering

Tot slot de rechtsbijstandverzekering. Die sluit je per huishouden af, of je nu een koopwoning of huurhuis hebt. Goed om te weten: de premie wordt wel wat hoger als je gaat samenwonen. Met meer mensen in huis is de kans namelijk groter dat je aanspraak maakt op juridische bijstand. Maar het is nog wel steeds voordeliger dan twee losse verzekeringen. 

Overbodige verzekeringen stopzetten

Een laatste tip van Independer woonexpert Ypma: “Is één van jullie verzekeringen overbodig geworden en wil je deze stopzetten? Denk er dan aan dat je dit op tijd doet. Houd daarbij rekening met de opzegtermijn en voorwaarden van de verzekeraar. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent en te lang te veel blijft betalen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Independer | Beeld: Getty Images