Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kijkers in shock en diep onder de indruk van Ruinerwold-docu: ‘Met ingehouden adem gekeken’

Kijkers in shock en diep onder de indruk van Ruinerwold-docu: ‘Met ingehouden adem gekeken’

Kijkers in shock en diep onder de indruk van Ruinerwold-docu: ‘Met ingehouden adem gekeken’

De eerste aflevering van de vierdelige documentaireserie over het ‘spookgezin’ in Ruinerwold trok woensdagavond veel kijkers. Ruim 1,4 miljoen mensen keken ademloos naar het verhaal van de vier oudste kinderen, die éénmalig uitgebreid vertellen over hun ongelooflijke, heftige leven met de vorige maand vrijgesproken vader Gerrit Jan van D.

De ontsnapping

In oktober 2019 werd in het Drentse Ruinerwold een vader met zes kinderen ontdekt in een bijna hermetisch afgesloten boerderij, nadat de oudste van die kinderen in een lokale kroeg opdook. De barman vermoedde dat hij hulp nodig had en schakelde de politie in toen de jongen dat bevestigde. Samen met drie oudere broers en en zus die het gezin al eerder ‘ontvluchtten’, onthult hij aan documentairemaakster Jessica Villerius hoe hun leven er tot aan zijn ontsnapping heeft uit gezien.

Verbijsterend

We zijn pas bij aflevering één, een kennismaking met de vier nu volwassen kinderen en een eerste blik op hun leven onder de radar. Maar nú al zaten we met kippenvel, ingehouden adem, een knoop in onze maag en tranen in onze ogen te kijken. Duidelijk wordt dat met iedere uitspraak die de vier oudsten doen, de gebeurtenissen schokkender en verdrietiger worden. Ook Twitter is diep onder de indruk en zei na afloop massaal verbijsterd en malend “een poging te gaan doen om te slapen”. Een poging lijkt het goede woord, want na het zien van deze ongelooflijke opener van het vierluik dommel je toch net effe minder makkelijk weg dan anders.

Tweedeling

We maken voor het eerst kennis met Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28), die het gezin al verlieten voor de overige familieleden hun intrek namen in de beruchte boerderij. Israel (27), die zich nu Jan noemt, is de zoon die in oktober 2019 opdook in de kroeg. De vijf jongste kinderen van het gezin hebben niet willen meewerken aan de documentaire. Zij verblijven op een onbekende locatie en willen hun leven met hun vader het liefst weer oppakken.

Niemand wist van bestaan jongste kinderen

In de eerste aflevering van de documentaireserie wordt al gauw duidelijk wat een ongelooflijk bizarre jeugd de kinderen hebben gehad. Shin, Mar Jan en Edino gingen als enige kinderen uit het gezin naar school, maar wel onder een strenge voorwaarde: over hun jongere broers en zusjes, die nooit zijn geregistreerd na hun geboorte, mag met geen woord worden gerept. Op archiefbeelden is te zien en horen hoe hun vader die regel erin probeert te stampen, en hoe hij hen vertelt dat “papa misschien wel naar de gevangenis moet” als ze hun mond opentrekken. Niemand weet dan ook van hun bestaan.

Eenzaam in een gezin van tien

De oudste drie kinderen vertellen dat ze onder meer regelmatig werden afgezonderd van de rest van het gezin en geslagen werden. Volgens hun vader waren ze op die momenten een slechte invloed voor hun broertjes en zusjes en was afzondering de manier om de jongsten op het rechte pad te houden. Edino vertelt onder meer dat hij van de zes jaar dat hij nog bij zijn vader bleef nadat hun moeder overleed, vijf jaar lang (!) zijn broers en zusjes helemaal niet mocht zien. “Dat was nog in Zwartsluis. Hij had allemaal kamers gebouwd en er zaten dan zeker drie kamers tussen mij en de rest.”

Slapen in het hondenhok

“Er was altijd angst”, vertelt Shin, die af en toe het huis niet in mocht en daarom maar sliep in een hondenhok in de schuur, waar een beetje stro en de hond hem warm hielden. “Ook angst dat hij ons zou vermoorden. Maar als kind kon je daar ook op hopen, want dan was het over.” Gerrit Jan van D. vertelde zijn kinderen ook regelmatig dat ze blij moesten zijn dat ze “in dit land en in deze tijd” leefden, omdat hij ze anders al lang vermoord zou hebben. Omdat de oudste kinderen wel geregistreerd waren en naar school gingen en een verdwijning zou opvallen, was dat scenario geen optie voor de vader.

Geschokte reacties

In verschillende oude beelden straalt de angst van de hoofdjes van de kinderen af, waarbij de rillingen de kijker over de rug lopen. Op Twitter regent het dan ook reacties, waarin werkelijk alle emoties voorbijkomen. “Wat een immens en niet te bevatten verdriet”, schrijft iemand. Ook klinkt er veel ongeloof. Want hoe heeft dit jarenlang op Nederlandse bodem kunnen gebeuren? En hadden de juffen en meesters van de drie oudsten dan níets door? Meerdere twitteraars zeggen niets liever te willen dan het viertal een hele dikke knuffel te geven.

Seksueel misbruik

Van het voorstukje van volgende week gaan je nekharen nóg meer overeind staan, voor zover dat überhaupt nog mogelijk is. Te zien is hoe de onderwerpen mishandeling en seksueel misbruik op tafel komen, en hoe de vader er van overtuigd was dat de kinderen soms de geest van hun moeder belichaamden. “Dan zag hij mij echt als zijn vrouw”, horen we Edino zeggen, waarna Jan zegt op die momenten zijn oudere broer echt als zijn moeder te moeten zien. Als Jessica Villerius Edino vraagt wat het ergst is wat zijn vader hem liet doen als ‘zijn vrouw’, zien we hem stilvallen, nadenkend over of en hoe hij daar antwoord op moet geven.

Lees ook
Dit wordt een bingeknaller van formaat: Videoland komt met dramaserie over Ruinerwold-zaak

Happen naar adem

We slikken. Happen naar adem. We kijken met gemengde gevoelens uit naar volgende week woensdag. We willen weten hoe het verder gaat, maar eigenlijk ook weer niet. Want als je niet kijkt, is het misschien ook gewoon niet echt gebeurd… Zucht. If only

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NPO, Twitter | Beeld: Still