Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hartverscheurende ‘Rooijakkers over de vloer’: vrouw Jan Dulles praat voor het eerst over verlies dochter

Hartverscheurende ‘Rooijakkers over de vloer’: vrouw Jan Dulles praat voor het eerst over verlies dochter

Hartverscheurende ‘Rooijakkers over de vloer’: vrouw Jan Dulles praat voor het eerst over verlies dochter

Art Rooijakkers komt voor zijn tv-programma ‘Rooijakkers over de Vloer’ bij diverse BN’ers thuis, waar vaak de gezelligste gesprekken plaatsvinden. In de uitzending van woensdag 31 maart is dat een ander verhaal. Art zoekt namelijk Jan Dulles en zijn vrouw Caroline op in Volendam, waar zij openhartig praten over het plotselinge verlies van hun drie maanden oude dochtertje Donna eind december. Als we Caroline voor het eerst horen praten over dit gigantische verlies, kunnen we onze tranen nauwelijks bedwingen.

Indrukwekkende uitzending

Jan sprak al eerder open over het verlies in de talkshow van Humberto Tan. Ook speelde hij het lied Vreemde Leegte, geschreven voor Donna, al tijdens het Concert van Hoop op de NPO. Caroline, zelf geen bekende Nederlander, zagen of hoorden we nog niet, tot nu. Art noemt het bezoek aan Jan en Caroline, dat nu al op Videoland te zien is, vandaag “bijzonder en aangrijpend”. Hij vertelt aan NU.nl: “Het was een indrukwekkende draaidag, nu twee weken geleden in maart. We hadden ze voorzichtig benaderd en uitvoerig contact gehad vooraf, want we wilden ze de ruimte bieden om nee te zeggen of er toch van af te zien. Dat zij zo open zijn, raakte me.”

Verdriet

We zien Caroline samen met Jan aan de keukentafel vertellen hoe het is als je eigen wereld instort, maar het leven toch gewoon doorgaat. Ze vertelt nog steeds niet graag buiten te komen, ook om vragen als “hoe gaat het?” te ontwijken. “Het liefst verschuil ik me in m’n jas of in m’n sjaal. Ik vind dat heel moeilijk”, zegt ze, terwijl ze op haar lip bijt en duidelijk haar best doet om het droog te houden. Jan heeft nog steeds grote moeite met het uiten van zijn pijn. “De keren dat ik gehuild heb sinds het gebeurd is, zijn op één hand te tellen.” Caroline huilt daarentegen erg veel. “Het verdriet zit erg dichtbij”, vertelt ze.

Fatale dag

Dan vertellen ze samen nog één keer wat er die fatale dag gebeurd is. Al ’s avonds leek Donna niet in orde en oogde wat ‘slapjes’. Na een lastige nacht waarin Donna het benauwd leek te hebben en ogenschijnlijk last van krampjes had, deed Jan haar ’s morgens in bad. “Dat leek ze wel lekker te vinden. Daarna heb ik haar aangekleed met al die laagjes en strikjes die meisjes dragen, ik heb het allemaal gedaan”, zegt de trotse vader. Toen Caroline even naar de buurvrouw was, constateerde Jan dat Donna nu toch echt wel erg ziek was en besloot de dokter te bellen. “Ik pakte haar op en dacht: ‘dit is écht niet goed’. En ik zag zo het leven uit haar vandaan trekken.” Als Jan in paniek de dokter belt en zegt te denken dat Donna doodgaat, is het achteraf gezien al te laat. “De dokter was er binnen een minuut, maar toen was ze al overleden in mijn armen.” Caroline wist op dat moment nog van niets.

Hopen op een wonder

Hoewel “de dijk vol ambulances stond”, er een traumahelikopter was geland en er vijftien man in huis liep om hun dochter nog te redden, wist Jan dat dat niet meer zou lukken. Caroline had dat besef nog niet en hield vast aan het idee dat Donna gered zou worden. “Dit komt goed”, sprak ze zichzelf en Jan toe. “Maar de dokter had al lang tegen mij gezegd dat we er vanuit moesten gaan dat dat het niet goed komt. Dat wist ik ook al, maar ik kon dat tegen haar niet zeggen”, vult Jan aan. Eenmaal in het ziekenhuis hield Caroline nog steeds hoop. “Maar op een gegeven moment zeiden ze: ‘Temperatuur, 32,6’. Toen wist ik het. Toen rende ik weg. Ik kon niet meer”, vertelt Caroline, die haar tranen inslikt.

Ooit drie kindjes

Gelukkig houden de herinneringen aan de mooie momenten met Donna – haar lach en haar pittige karakter – en hun zoontje James hen op de been. Carolien durft zelfs al een klein beetje naar de toekomst te kijken. Alleen met Art op de dijk vertelt ze geëmotioneerd: “Ik hoop gewoon dat we nog een kindje mogen krijgen. Maar je weet niet of het lukt natuurlijk, en ze komt er niet door terug. Dat kan ook niet en dat weet ik. Ik zeg nu gewoon: ‘Ik heb twee kinderen’. Ik hoop dat dat er ooit drie worden.”

Lees ook
Twitter diep onder de indruk van live-interview met ‘gebroken vader’ Jan Dulles in ‘Humberto’

Tranen bij Art

Aan NU.nl vertelt Art nog zijn eigen gevoel te hebben geparkeerd tijdens het draaien. “Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Ik ben zelf vader van een tweeling van vier jaar oud en met hem en Caroline erover praten was ook daarom heel heftig. We zijn tussendoor ook regelmatig even gestopt, hebben alles in samenspraak gedaan met hen. En ik dacht: zij hebben er niets aan als ik nu mijn verdriet laat zien over hun verhaal. Alles draait om Jan en Caroline en dat verschrikkelijke verlies.” Maar in de uitzending breekt Art alsnog. Op het moment dat Jan samen met 3JS-collega Jaap Kwakman het nummer dat ze voor Donna schreven speelt in de studio. “Dat raakte me echt in het hart.”

De uitzending met Jan Dulles is nu al te zien bij Videoland en op 31 maart om 21.30 bij RTL4.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

Bron: Videoland | Beeld: Still