Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Reisverslag: Avontuurlijk Madeira

Reisverslag: Avontuurlijk Madeira

Reisverslag: Avontuurlijk Madeira

Madeira meer iets voor bejaarden? Echt niet! Juist voor kinderen is dit Portugese eiland een superleuke en spannende vakantiebestemming, ondervonden reisjournaliste Claudia en haar neefje Dinand. Zo kun je er wandelen langs een ondergronds meer, een stoere jeepsafari maken én dolfijnen en walvissen spotten.

Tekst en fotografie: Claudia Coenen.

De landing op Funchal Airport is meteen al een spectaculaire. Omdat de landingsbaan tussen een hoge berg en de oceaan in ligt, moet het vliegtuig vlak voor de landing een scherpe bocht naar rechts maken, om daarna tot stilstand te komen op de landingsbaan die vanwege ruimtegebrek is verlengd met een brug op 200 pilaren op zee. Gelukkig gaat het landen altijd goed. En word je meteen op passende wijze welkom geheten op Madeira. 
Funchal Airport ligt op 10 kilometer afstand van de gelijkmatige hoofdstad, Funchal. Vroeger deed je daar zo’n 4 uur over, óver de vele bergen die het eiland rijk is heen, vertelt de chauffeur die ons naar ons hotel rijdt. Maar tegenwoordig ben je er binnen een half uur, dankzij de vele tunnels dóór de bergen heen, sommige van wel 3 kilometer lang. Alsof er geen einde aan komt…

Geen bommetje!

Ook eindeloos lijkt het water dat vanuit de infinity pool van ons hotel zo in zee over lijkt te lopen. Altijd een leuk weetje om aan kinderen uit te leggen: dat dit door het hoogteverschil van het ronde zwembad met de erachter gelegen oceaan komt. De binnen- en buitenzwembaden van het hotel zijn in elk geval ‘goedgekeurd’ door het neefje, die bij aankomst meteen al een bommetje in de infinity pool maakt. Al dobberend heb je van daaruit trouwens uitzicht op de drie andere vulkanische eilanden die deel uitmaken van de Madeira-archipel, en op de vele cruiseschepen die hier aanmeren.

Het 5-sterrenhotel Pestana Casino Park zelf ligt er mooi bij, ingesloten tussen de blauwe zee en de tegen de bergen op gebouwde stad Funchal. En je ziet hier werkelijk de prachtigste zonsop- en ondergangen.

Zwembad

Zwembad

Zwembad

Daar heb je Flipper!

Een boottocht met mooi weer is altijd leuk om te doen met kinderen. Maar als je dan ook nog op ‘dolfijnenjacht’ kunt… In de figuurlijke zin van het woord dan natuurlijk! Vanuit de haven van Funchal vertrekken bij goed weer dagelijks meerdere catamarans richting de open zee. Tijdens de ongeveer 3 uur durende boottocht kijk je uit op Madeira’s robuuste kustlijn, de groene bergen en de stad Funchal. Lekker een beetje relaxen in de zon aan dek…totdat je kans ziet een school dolfijnen te spotten in hun natuurlijke habitat. En als je een beetje geluk hebt ook nog walvissen. Natuurlijk is er ook nog de gelegenheid om zelf een plons in zee te maken.

Dolfijnen

Dolfijnen

Dolfijnen

Dolfijnen

Tuut tuut

Een goede manier om veel van de natuur op het eiland te zien, is tijdens een jeepsafari. In stoere witte jeeps zoef je door de bergen, langs bananenplantages, idyllische dorpjes en watervallen. Onderweg naar het hoogste uitkijkpunt van het eiland. Als het niet bewolkt is, kun je over het hele eiland heen kijken. Als je, zoals ons, bewolkt weer hebt, is het nog steeds prachtig. En rijden door en boven de wolken heeft wel iets heel mystieks. De rit wordt afgesloten met een stukje off-the-road door het bos. Een klein stukje maar, moeders…

Omdat een hele dag in een jeep best lang kan zijn, kun je bij de boeking vragen of de chauffeurs onderweg een aantal pitstops kunnen maken, bijvoorbeeld bij een beekje waarin gezwommen kan worden, of een leuk lunchadresje.

Jeep

Jeep

Jeep

Jeep

Op grote hoogte

Madeira is ontstaan door vulkanische activiteiten. Vandaag de dag is er geen actieve vulkaan meer op het eiland, dus wat dat betreft zit je er veilig. Maar hierdoor is het eiland wel zo extreem bergachtig. Een bezoekje aan Cabo Girão, de hoogste klif van Europa (en de op twee na hoogste in de wereld!) mag dus zeker niet ontbreken. Van maar liefst 580 meter hoogte kijk je hier vanaf een brug met glazen bodem naar beneden. Even slikken als je hoogtevrees hebt, maar wat een fenomenaal uitzicht. Ook favoriet bij de kinderen: de hagedisjes die zich liggen op te warmen aan de zwarte stenen bij de klif. En over je hand heen rennen, als je hem heel rustig neerlegt.

Hoog

Hoog

Hoog

Hoog

Onderaards genieten

Een bezoekje aan de klif kun je mooi combineren met een wandeling door de lavagrotten van São Vicente. Terwijl de gids op beeldende wijze vertelt over het ontstaan van de grotten, lopen we onder andere langs een ondergronds meer met extreem helder water en ‘druipende’ lavastenen. Dan komen we aan bij een tunnel die net hoog genoeg is voor stoere kids die daardoorheen omhoog durven te klauteren. Daar raakt overigens geen kind bij zoek, want de tunnel komt uit op het hetzelfde pad waarlangs de volwassenen hun weg vervolgen. In het informatiecentrum bij de lavagrotten kun je nog een interactieve tentoonstelling over de vulkanische historie van het eiland zien, en met een simulator een ‘echte’ vulkaanuitbarsting meemaken.

Lavagrot

Lavagrot

Lavagrot

Lavagrot

Lavagrot

Ho ho ho

Eind negentiende eeuw moesten de dames op Madeira vanuit het bij de hoofdstad gelegen plaatsje Monte met hun lange hoepelrokken de berg af naar beneden lopen. Omdat dat niet te doen was, werden er sledes ingezet, die de dames zonder kleerscheuren naar beneden vervoerden. Voor toeristen zijn deze sledediensten in ere gesteld. En daar ga je dan, in de wicker-slee, door de smalle straatjes, terwijl de twee carreiros met hun speciale ‘remschoenen’ je veilig naar beneden manoeuvreren.

Slee

Slee

Slee

Slee

Ook leuk

  • Een bezoekje aan de Boerenmarkt van Funchal. Waar je al het exotische lekkers dat op het eiland groeit kunt kopen en proeven. Er is ook een grote vismarkt, waar je onder andere de zwarte haarstaartvis krijgt, een typische lekkernij op Madeira. En een bloembollenmarkt, mocht je de bloemenpracht van het eiland in je tuin of op je balkon willen nabootsen.
  • De collectie in het speelgoedmuseum begon met een hertje dat de inmiddels 64-jarige verzamelaar op 14-jarige leeftijd kocht, en groeide uit naar een 20.000 items omvattende verzameling van onder andere 5000 miniatuur-auto’s, actiefiguren en poppen. En de collectie groeit nog steeds. In totaal omvat het museum zes kamers vol vitrines, waarvan een kamer gevuld is met poppen.
  • Het CR 7 Museum. Voor de voetballiefhebbers is er in dit museum over de op Madeira geboren levende voetballegende Cristiano Ronaldo, waar al zijn gewonnen bekers, gedragen T-shirts en nog veel meer te bezichtigen is. Op de foto met je held kan ook. Of nou ja: met een van de Cristiano-poppen of ware grootte.
  • Madeira Themapark. Een kleinschalig themapark met folklorische huisjes, speeltoestellen, bootjes en een trampoline. Leuk ter afwisseling, voor een middagje.
  • Funchal zelf is een typisch Portugees stadje, met kleurrijke huisjes, nauwe straatjes en heel veel gezellig restaurantjes. Leuk om ’s avonds met de kinderen te gaan eten. Het bedienend personeel is dol op kinderen, dus dat zit wel snor.
  • Madeira zelf kent overigens alleen kliffen als kustlijn. Wil je tijdens je vakantie ook genieten van een goudgeel zandstrand omringd door een turkooizen zee, neem dan de boot naar Porto Santo, het enige andere bewoonde eiland in de Madeira-archipel, op 2.15 uur varen.

Boerenmarkt

Boerenmarkt

Boerenmarkt

Speelgoedmuseum

CR 7 Museum

Madeira Themapark

Fuchal

Fuchal

Meer info?