Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Rabarber klaarmaken

Rabarber klaarmaken

Rabarber klaarmaken

Het is weer tijd voor verse rabarber. In de maanden mei, juni en juli is deze mooie roze groente volop verkrijgbaar. Maar hoe maak je ’m precies klaar? Flair legt het uit!

Ra, ra, rabarber

Voor veel mensen is het een raadsel wat je eigenlijk met rabarber kunt doen. Want wat moet je nou met die rare roze stengels? Die smaken van zichzelf vrij zuur. Dus als je ze niet op de juiste manier klaarmaakt, wordt het ook niet lekker. Toch maakt juist dat fris zurige de groente zo de moeite waard! Dat doet het namelijk geweldig in zoete gerechten. Maak maar eens rabarbertaartjes, rabarbercrumble of een ouderwetse compote.

Rabarber schoonmaken

Maak de stelen eerst even schoon voor je ze gaat bereiden. Heb je verse rabarber uit je eigen moestuin geplukt? Snijd dan de bladeren eraf en was ze goed. Bij stelen uit de supermarkt is dit meestal al gebeurd. Snijd na het afspoelen één centimeter van de onderkant van de stelen. Vervolgens kun je de platte kant van het mes achter de schil zetten en de stugge draden er makkelijk aftrekken. Breek de stengel doormidden en haal er de rest van de draden af. Als je wilt, kun je de rabarberstelen ook schillen met een dunschiller, maar dan raak je wel de mooie roze kleur kwijt.

Rabarber klaarmaken

Wat je ook gaat maken, kook de rabarber altijd eerst met wat suiker. Op deze manier krijg je een lekkere compote. Die kun je opeten maar ook heel goed in andere gerechten, zoals taartjes, gebruiken.

  • Snijd de rabarberstelen in kleine stukjes.
  • Doe de stukjes in een pan en voeg een eetlepel water of sinaasappelsap toe. Hoe minder water en suiker je gebruikt, hoe meer smaak en kleur er behouden blijft.
  • Het koken duurt ongeveer 10 minuten. De rabarber is gaar als-ie  zacht is en uit elkaar valt.
  • Voeg tijdens of na het koken suiker toe. Gebruik ongeveer 100 gram suiker per kilo rabarber.

Je rabarbercompote is klaar! Heerlijk als toetje met een beetje yoghurt. Eet smakelijk.

Tip: de compote wordt extra lekker als je wat verse vanille óf kaneel toevoegt tijdens het koken.

Lees ook: Een hele knoflook pellen in een paar seconden