Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Say what: je bewaart je potten ijs altijd al verkeerd (en zó moet het dus wel)

Say what: je bewaart je potten ijs altijd al verkeerd (en zó moet het dus wel)

Say what: je bewaart je potten ijs altijd al verkeerd (en zó moet het dus wel)

Van waterijsjes tot schep- en softijs: tijdens de hittegolf van afgelopen week konden we er geen genoeg van krijgen. En ook al zakken de temperaturen, zin in de verkoelende lekkernij hebben we eigenlijk altijd. Heb jij ook altijd een voorraadje in de vriezer liggen? Als het van die potten à la Ben & Jerry’s zijn, moet je misschien even checken of je ze wel goed bewaart.

IJs bewaren

Echt een goed of fout is er natuurlijk niet in het bewaren van ijs. Oké, tenzij je het niét in de vriezer zet en de boel smelt, maar daar gaan we niet vanuit. Toch is er volgens het merk Ben & Jerry’s wél een beter manier als het aankomt op potten ijs stallen in de diepvries. En dat is… op de kop.

Freezer burn

Als we het ijsmerk mogen geloven, doe je er goed aan om een pot ijs ondersteboven – dus met de deksel naar beneden – in de vriezer te zetten. Niet zonder reden: als je de verpakkingen op die manier bewaart, voorkom je zogeheten ‘freezer burn’. We snappen je, ‘burn’ klinkt in deze misschien een beetje raar. Maar waar het om gaat, is de laag ijskristallen die zich op het ijs kunnen vormen.

Zo ontstaat het

Het liefst lepel je zo’n pot natuurlijk in één keer leeg. Maar als je ‘m – na er een schep uit hebt gehaald – weleens terugzet in de koeling, heb je vast weleens te maken gehad met freezer burn. Dit ontstaat wanneer er vocht uit het ijs komt (wanneer het deels ontdooid is, bijvoorbeeld) en dit de krachten bundelt met de vochtige omgevingslucht. Vries je de bak opnieuw in, dan kunnen er ijskristallen vormen op het romige goedje dat de volgende keer tóch minder lekker smaakt.

Lees ook
Geniet, maar drink met mate: zóveel calorieën bevat je verfrissende ijskoffie

Drup, drup, drup

Zogeheten freezer burn kun je volgens Ben & Jerry’s dus voorkomen door de ijspotten op de kop te bewaren. “Hierdoor druppelt het gesmolten ijs in het deksel, waar het minder kans heeft om het nog koude deel te verpesten”, klinkt de uitleg. Aha!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock, Instagram