Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Weetjes over planten en het water geven

Weetjes over planten en het water geven

Weetjes over planten en het water geven

Wist jij dat er ook luchtzuiverende planten bestaan? Deze planten zorgen niet alleen voor een leuke sfeer en voor zuurstof, maar dus ook voor een schonere én frissere lucht in huis. Maar ongeacht wat voor plant je in huis hebt, het water geven blijft altijd een puntje. Hoe vaak moet dat nou precies? En hoeveel water moet een plant dan hebben?

Luchtzuiverende planten

Tegenwoordig zijn onze huizen erg goed geïsoleerd, waardoor we sneller te maken krijgen met droge lucht of te weinig zuurstof in onze kamers. Niet best, want ongezonde lucht in huis kan onder andere leiden tot klachten zoals hoofdpijn en slaapproblemen. We brengen tegenwoordig steeds meer tijd door binnenshuis, bijvoorbeeld door thuiswerken, dus het is belangrijk daar eens bij stil te staan.

Er bestaan een aantal kamerplanten die in staat zijn de lucht binnenshuis te zuiveren. Luchtzuiverende planten zijn ideaal voor op je werkplek of in de slaapkamer. Maar welke planten zijn nu het beste voor het leefklimaat in je huis? Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

 1. Chamaedora palm
 2. Areca palm
 3. Drakenbloedpalm
 4. Ficus alii
 5. Rubberplant
 6. Klimop
 7. Krulvaren
 8. Canarische dadelpalm
 9. Lepelplant

Factoren

Of je nou wel of geen luchtzuiverende planten hebt. Hoeveel en hoe vaak je je planten water moet geven hangt af van verschillende factoren.

 • De grote van de plant: allereerst heeft een grote plant natuurlijk meer water nodig dan een kleine plant.
 • De grote van de pot: in een grote pot kan meer aarde. En hoe meer aarde er aanwezig is, hoe meer water er kan worden opgenomen. De opzuigende kracht van aarde zorgt ervoor dat het water zich niet verzamelt op de bodem en dat de wortels dus niet onder water staan.
 • De plaatsing: hoe lichter een kamerplant staat, hoe meer water de plant zal verbruiken.
 • Seizoen: in de winter is het kouder en er zal een lagere lichtintensiteit zijn. Hierdoor komt de binnenplant in een rustperiode.
 • Airco en kachel: Pas in de winter op als de kachel aan gaat. De luchtvochtigheid zal dalen waardoor de plant juist weer meer water verbruikt. Ditzelfde geldt voor de airco. Regelmatig water geven zal de plant goed doen.

Hoeveel en hoe vaak water

Hoeveel water heeft mijn kamerplant nu echt nodig? Eigenlijk heel simpel, net zoveel als de grond kan opnemen. Het is alleen niet altijd even makkelijk te bepalen hoeveel water de grond kan opnemen. Hoe vaak je een plant water moet geven is afhankelijk van de categorie plant.

De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Tip: steek een vinger in de grond, plakt de aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg, wacht dan nog even met water geven.

De kamerplanten welke af en toe droog moeten staan krijgen vergelijkbaar water met de groep hierboven in de zomer. Het verschil is alleen dat deze categorie minder snel droge grond heeft. In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer 3 dagen geleden er geen grond meer aan je vinger plakte.

De laatste groep krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Deze categorie planten zal niet snel sterven door een gebrek aan water, eerder door te veel water. Bij twijfel kun je bij deze planten daarom beter nog even wachten met water geven.

 

Lees ook: