Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hét stappenplan voor dummies: zo kun jij ook planten stekken

Hét stappenplan voor dummies: zo kun jij ook planten stekken

Hét stappenplan voor dummies: zo kun jij ook planten stekken

Het is hip, duurzaam én leuk om te doen: planten stekken. Ben je niet gezegend met groene vingers en veranderen jouw prachtige groene planten ook altijd in een hoopje verdorde bladeren, maar wil je toch planten stekken? Met dit stappenplan kan het zelfs bij de grootste plantenmoordenaar niet misgaan.

Wat heb je nodig om planten te stekken?

Voordat je denkt dat je een heel leger aan hulpmiddelen nodig hebt, dat hoeft absoluut niet. Een schaar, wat glazen met water en een paar potjes met potgrond zijn al genoeg om jouw plant te stekken.

Stap 1: Schoonmaken!

Deze wordt vaak overgeslagen en is behoorlijk onderschat: het schoonmaken van je materiaal. Het afknippen van een stekje is eigenlijk een soort operatie, dus werk met gesteriliseerde spullen. Maak van tevoren je schaar, potjes en glazen even schoon met wat alcohol. Zo voorkom je dat de bacteriën van de ene plant bij de andere komen.

Stap 2: Plant kiezen

Het moment van stekken is daar: welk plantje kies je? De meest bekende (en makkelijkste) plant om te stekken is een pannenkoekenplant. In de pot van de volwassen plant, groeien namelijk automatisch stekjes die je in z’n geheel eruit kunt halen en dan kunt stekken. Maar eigenlijk kun je iedere plant stekken, mits ‘ie gezond en sterk is.

Stap 3: Schaar erin

Dan is het tijd om te knippen. Pak je schoongemaakte schaar en zorg dat je stekje niet te lang is. Het miniplantje heeft namelijk nog geen wortel om water op te nemen en daarmee het blad te voorzien van vocht. Dus hoe langer de stengel, hoe harder het plantje moet werken. Het is een beetje afhankelijk van de grootte van de moederplant, maar in principe is een stekje van zo’n tien tot vijftien centimeter ideaal.

Schraap de onderkant van de stengel altijd even schoon (net zoals je een wortel schoon schraapt), want dat is het deel dat straks onder water of de grond in gaat.

Stap 4: Grond of water?

De makkelijkste manier om je stekjes te laten groeien, is door ze in het water te doen. Zo kun je niet vergeten de plant water te geven en de nieuwe wortels die eraan groeien vullen de glaasjes heel mooi. Staat meteen gezellig in huis.

Het nadeel van deze methode is dat wanneer je de plantjes in de aarde gaat zetten, ze even moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Je moet dan de grond vochtig houden. Heb je een plant met een enkel blad? Dan kun je ‘m direct in de grond stoppen of op de grond leggen en dan groeit ‘ie vanzelf.

Stap 5: Geduld….

En dan is het wachten. Soms duurt het een paar weken voor een plantje geworteld is, maar soms duurt het maanden. Bang dat je plantje doodgaat? Zolang ‘ie er goed, gezond en niet verlept uitziet, is ‘ie hard aan het werk om zich te ontwikkelen. Gaat jouw stekje toch meer richting vergane glorie? Deze tip kan hem van de ondergang redden.

Lees ook:
Het proberen waard: stop een tampon in je plantenpot

Stap 6: Verpotten

Zodra de wortels van je miniplantje zo’n vijf tot tien centimeter zijn, kun je ‘m in de aarde gaan zetten. Was het een hele grote stek? Wacht dan nog even tot de wortels iets langer zijn. Mocht je helemaal weg zijn van het ‘plantje in water’ idee en wil je dat liever behouden, dan kan dat natuurlijk ook. Houd er dan alleen wel rekening mee dat plant niet heel groot wordt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Intratuin | Beeld: Getty Images