Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Omgekrulde bladeren aan je plant? Dít kunnen de oorzaken én oplossingen zijn

Omgekrulde bladeren aan je plant? Dít kunnen de oorzaken én oplossingen zijn

Omgekrulde bladeren aan je plant? Dít kunnen de oorzaken én oplossingen zijn

Een grote plant in de hoek van de kamer, een cactus in een stolp en een vetplant in de vensterbank: menig interieur staat tegenwoordig vol met planten. Dat je die zo lang mogelijk in leven wil houden, staat natuurlijk voorop. Maar soms kun je gewoon niét achterhalen waarom je groene vriend er niet meer zo goed bij staat of hangt. Gelukkig is de oorzaak soms makkelijker te vinden dan je denkt.

Omgekrulde bladeren

Bruine bladeren heb je vast weleens aan je planten gehad, maar heb je er nu mee te maken dat ze omkrullen? Om te ontdekken waardoor dat komt, hebben wij een handig stappenplan voor je in petto.

1. Te weinig water

Als de bladeren van jouw plant omkrullen, doe je er goed aan om allereerst te checken of jouw plant dorst heeft. Krijgt-ie te weinig water, dan zullen de bladeren namelijk omkrullen om op die manier minder water te laten verdampen. Je kunt dit checken door je vinger in de potgrond te steken. Voelt het droog aan? Dan is jouw groene vriend toe aan een slokje water. Ook hangende en gele bladeren kunnen een teken zijn dat jouw plant water nodig heeft.

2. Te veel zonlicht

Als dee potgrond niet uitgedroogd aanvoelt en je jouw plant met regelmaat water geeft, kan het zijn dat-ie te veel in aanraking komt met zonlicht. Niet iedere plant gaat daar immers lekker op. Vooral oudere bladeren van de plant zullen gaan omkrullen als-ie meer van schaduw houdt. Jonge bladeren kunnen daarentegen ook laten zien dat ze te veel zonlicht krijgen. Dit doen ze door bruine randen te vertonen en klein van stuk te blijven. Staat jouw plant dus in direct zonlicht, zet ‘m dan eens op een plek met meer schaduw. Als dit inderdaad het probleem was, zul je merken dat-ie na een paar dagen al opleeft.

3. Beestjes

Heeft jouw plant genoeg gedronken en lijkt zonlicht niet het probleem te zijn? Dan kan het zomaar zijn dat jouw plant last heeft van bijvoorbeeld bladluizen. Deze beestjes zuigen sap uit de bladeren, waardoor deze op hun beurt gaan omkrullen. Zie je inderdaad beestjes zitten? Meng dan twintig milliliter zonnebloemolie met één theelepel natuurlijke vloeibare zeep en 2,5 deciliter water. Schud dit goed door elkaar en vul dit goedje aan met water tot je twee liter vloeistof hebt. Sproei dit iedere week op je plant, tot de insecten verdwenen zijn.

4. Potgrond issues

Het kan ook zijn dat de potgrond zijn beste tijd heeft gehad. Dit kan er namelijk toe leiden dat de wortels van de planten geen water meer kunnen opnemen. In dat geval zit er maar één ding op: in de weer met handschoenen en een schep, om die groene kamerplant te voorzien van verse aarde.

5. Weg ermee

Heb je alle stappen doorlopen? Dan is het belangrijk om de gekrulde bladeren weg te knippen. Het lijkt misschien zonde, maar op die manier kan jouw plant alle aandacht geven aan de bladeren die wél gezond zijn.

Lees ook
Zo gemakkelijk kan het zijn: met deze tip wek je dode planten weer tot leven

Flair Voice

Wil jij elke dag handige huishoudtips van Flair ontvangen? Dat kan! Via de Google Assistent app op je telefoon of je smart speaker kun je nu dagelijks updates ontvangen van Flair, zoals huishoudtips en -tricks en je daily horoscoop. Deze kun je hier direct luisteren. Wil je weten hoe het werkt? Lees hier alles wat je wilt weten over Flair Voice.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock