Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Magic trick: zó gaan je nog niet uitgekomen pioenrozen wél gewoon open

Magic trick: zó gaan je nog niet uitgekomen pioenrozen wél gewoon open

Magic trick: zó gaan je nog niet uitgekomen pioenrozen wél gewoon open

Eindelijk, het is weer pioenrozentijd. Deze bloemen staan bekend om hun grote knoppen die zich na een tijdje omtoveren tot prachtige, grote, volle rozen. Het is echter niet ongebruikelijk dat één of meerdere van de bloemen in je bos maar niet uit lijkt te willen komen. Balen, want hoezo heb jij nou net mislukte bloemen gekocht? Geen nood, want een miskoop is het allerminst. Met dít handige trucje zorg je ervoor dat je dichte pioenrozen alsnog stralen gaan bloeien. 

Pioenrozen open krijgen

Het seizoen van de pioenrozen duurt niet heel erg lang, van april tot juni. Dus als je er dan een bos van op tafel zetten, moet ze natuurlijk bloeien ook en zijn misbaksels een grote teleurstelling. Hoe komt het dat sommige knoppen gewoon niet opengaan?

Handige truc

Het fenomeen heeft een simpele verklaring. Pioenrozen maken een soort suikerlaagje aan om de bloem te beschermen. Maar als dat net een beetje teveel is, kan het het bloeien van de bloem belemmeren, omdat de knop als het ware dichtgeplakt zit. De oplossing is de dichte knoppen (ondersteboven) heel voorzichtig af te spoelen onder een straal lauwwarm water. Zo zorg je ervoor dat het water niet in de bloembladeren terechtkomt, maar spoel je wel het suikerlaagje weg en zullen de knoppen makkelijker open gaan. De truc is om dit ritueel enkele dagen achter elkaar te herhalen, tot de bloemen gaan bloeien.

Aankooptip

Het is logisch dat een bloemist ervoor kiest om een bosje pioenrozen mee te geven waarvan de knoppen nog dicht zitten. Dan gaan ze bij jou thuis langer mee. Toch kun je beter voor een bosje kiezen waarvan de knoppen al een klein beetje openstaan. Zo vergroot je de kans dat de pioenrozen helemaal zullen ontpoppen.

Lees ook
Hoe leuk: zó kweek je je eigen ananasplant (en het is supersimpel)

Zó heb je er het langst plezier van

Zet daarnaast de bos thuis in een ruime vaas. Vergeet niet om de bloemen voldoende water te geven en het zo nu en dan te verversen. Verder is het nooit goed om deze bloemen in de volle zon, naast een fruitschaal of op de tocht te zetten. Hou dus rekening met de plaats waarop de bloemen komen te staan, zodat je rozen langer meegaan. Om de levensduur van de bloemen te verlengen, is het goed om ze tussentijds opnieuw schuin af te snijden.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images