Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Proost! Zo schenk jij een perfect glas wijn in

Proost! Zo schenk jij een perfect glas wijn in

Proost! Zo schenk jij een perfect glas wijn in

Met de feestdagen voor de deur begint ook de stress. Wat ga je eten met Kerst, hoe vier je dit jaar Sinterklaas? En de belangrijkste vraag tijdens deze avonden en andere diners: hoeveel wijn is ook alweer gepast in een glas? Help! Wij vertellen je hoe je een perfect glas wijn kunt inschenken. 

Wijn inschenken

Wijn inschenken is in principe niet moeilijk. Dat rode wijn in een groter glas gaat dan wit is algemeen bekend. Toch blijven we vaak steken bij de vraag hoevéél er precies in zo’n glas moet. Je wil niet karig overkomen door te weinig in te schenken, maar te veel is ook niet lekker. Je moet de wijn immers nog wel kunnen laten ‘ademen’. In principe gaan er vijf glazen uit een fles. Volgens expert Kristin Mauritz zijn dit de juiste hoeveelheden:

Witte wijn en rosé

De wijn hoort nét iets boven het breedste punt van het glas uit te komen. Als je meer schenkt, riskeer je dat de wijn warm wordt.

Rode wijn

De wijn komt juist vlak onder het breedste punt uit. De glazen die meestal worden gebruikt voor rode wijn zijn groter en daarmee ook breder.

Bubbels

Champagne of prosecco gaat in een klein, langwerpig glas en hoort tot ongeveer de helft van het glas gevuld te zijn.

Lees ook:
Bewezen: samen wijn drinken is goed voor je relatie

Wist je dat…

Nu we het toch over wijn hebben, hieronder een aantal leuke weetjes. Proost!

  • Madeira is de langst houdbare wijn. Je kunt ‘m wel meer dan 100 jaar bewaren!
  • Er zijn mensen die bang zijn of een intense haat voelen voor wijn. Voor deze angststoornis is zelfs een naam: oenophobia.
  • De duurste wijn ter wereld is de Côte de Nuits uit de Bourgogne. Wil je een fles kopen? Dat kost je dan 13.856 euro.
  • Rode wijn kan alleen maar worden gemaakt van blauwe druiven, terwijl witte wijn door zowel blauwe als witte druiven kan worden gemaakt. Het verschil zit onder andere in hoe lang de schillen van de druiven in het sap blijven.
  • In één fles wijn zit rond de 1 kilo aan druiven. Dat is tussen de 600 en 800 druiven per fles!
  • Het is nog steeds niet 100% duidelijk hoe een wijnglas aan zijn vorm komt. Er wordt gezegd dat ze geïnspireerd zijn door de vorm van de borsten van de Franse koningin Marie-Antoinette. De Grieken zeggen juist dat de wijnglazen zijn gebaseerd op de borsten van Helena van Troje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages